Hoe hangt uw vlag er bij?

“De vlag” heeft een rijke historie vol tradities. Waar voor het eerst een vlag is gehesen is niet duidelijk, maar het moet millennia geleden zijn geweest. Nationale vlaggen, seinvlaggen, kerkwimpels, oorlogsvaandels, hoekvlaggetjes bij voetbal en piratenvlaggen; ze zijn van alle tijden. Al die vele eeuwen bieden vlaggen naast praktisch gebruik (sein- of hoekvlag) herkenbaarheid en ook een zekere vorm van status. Die herkenbaarheid en status of uitstraling is voor veel bedrijven ook heden ten dage reden een vlag te hijsen. Vaak voorzien van eigen logo wappert een vlag of vaandel aan de gevel of aan een vlaggenmast in de tuin.

Een reclamevlag of -vaandel kàn opvallend werken, maar doet dat niet per definitie.

Vaak versterkt een vlag of vaandel een gevelreclame of de uitstraling van een bedrijf, een merk of het pand. Wanneer men om die reden de vlag uithangt moet goed naar de omgeving worden gekeken. Als de buurman ook een vlag heeft uithangen zal die van u minder opvallen. Ook de plek waar de vlag is geplaatst ten opzichte van de bebouwing, openbare weg en andere omgevingsfactoren, bepalen de mate waarin deze opvalt. Herhaling (meerdere vlaggen) versterken dikwijls de functionaliteit van de uitstraling, de opvallendheid of herkenbaarheid. Meerdere vaandels of vlaggen kunnen een zekere mate van “chique” uitstralen, maar kunnen ook het tegenovergestelde bewerkstelligen.
Een vlag van uw leverancier (merk) kan de uitstraling van uw firma versterken. U hoeft het merk niet aan uw gevel vast te nagelen om toch, voor langere of kortere tijd, mee te kunnen liften of het succes van wat een productmerk dat u in uw assortiment heeft, uw klant biedt.
Vaak waait het in Nederland, maar toch ook opvallend vaak waait het niet genoeg om een vlag te laten wapperen, zodat een bedrijfslogo of merk zichtbaar is. Een balein kan een vlag of vaandel rechthouden, zodat deze te allen tijde uithangt, waardoor zichtbaar is wat er op de vlag staat afgedrukt.

In veel gemeenten dient voor het plaatsen van een vlaggenmast een melding te worden gedaan of zelfs een vergunning te worden aangevraagd. Voor een vlag aan een gevel geldt vaak een zelfde regel.

Tenslotte; wanneer u de Nederlandse driekleur buiten wilt hangen, behoort daar een officieel protocol bij. Bij de Nederlandse vlag gaat het om traditie, wellevendheid en etiquette. De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (als zij halfstok is bevestigd) niet de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of in top te blijven.

Een vlag moet schoon zijn en er behoort geen versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. Een verkleurde of versleten vlag wordt niet uitgestoken. Over de afmetingen van de vlag zijn geen voorschriften opgesteld, maar in het algemeen dient de verhouding 3:2 (lengte:breedte) te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s