Lichthinder?

Verlichting is een van de meest dramatische veranderingen in ons milieu; Lampen in kassen, beveiligings-schijnwerpers in tuinen, langs wegen, projecties op gevels, tennisbanen en reclameborden langs iedere snelweg. Licht lijkt een onlosmakelijk effect van de verstedelijking en de 24-uurs-economie. In een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het bijna onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is.

Nederland is gewogen en te licht bevonden.
Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op de wegen of straten valt, maar omhoog straalt en hooguit de onderkant van overvliegende vliegtuigen verlicht. Aangezien voor verlichting brandstoffen worden opgestookt, betekent dit ook een ongewenste uitstoot van kooldioxyde in de atmosfeer. Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu.

Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Voor de meeste dieren is het ook een ramp. De meeste diersoorten in Nederland zijn ‘s nachts actief en als je bosje opeens verlicht wordt veranderen alle evenwichten. Opeens kan je prooi jou zien of ben je zelf zichtbaar.

Naast economische en ecologische schade, kent lichtvervuiling ook ethische en esthetische bezwaren. Het nachtelijk duister is een esthetisch waardevol bezit, dat niet zomaar mag worden opgeofferd aan verloren licht. Verlichting is vaak bedoeld als reclame, maar in een bewuste maatschappij kan het anti-reclame zijn.

(In Google Earth kun je een laag aanzetten die de mondiale lichtvervuiling laat zien. Kies links in het menu Lagen: Galerij/NASA/Earth City Lights)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s