De Wereld verbeteren met Marketing…!?

Tijdens zijn studie Business Administration begon Nawaz Kazmi, puur uit interesse, parttime psychologie te studeren. Hij wilde begrijpen waarom mensen (inclusief hijzelf) bepaalde dingen denken, doen en voelen.

Waarom krijgt de een iets veel sneller gedaan dan de ander? Waarom wilde zijn zusje van 7 jaar oud het Birckenstock-logo op haar slippertjes..? Nawaz vroeg zich af waarom hij ‘Red Bull’ lekkerder vond dan een ‘Bullit’? En zou het waar zijn, dat muziek mooier uit witte oordopjes klinkt..?

Nawaz Kazmi houdt de ogen altijd open, ziet dingen gebeuren en probeert ze te begrijpen. Waarom een commercial op tv aanspreekt en waarom de ene nachtclub wel goed loopt, maar de andere niet. Nawaz Kazmi houdt ook relaxen en haalt inspiratie uit actieve bezigheden, houdt van sport, vooral van zwemmen, voetbal en snowboarden. Nawaz (23) studeerde bedrijfskunde en psychologie en runt samen met zijn broer Sheraz (26) het bureau ‘MiU Marketing’, dat de marketing benadert vanuit de psychologische invalshoek en zij zien producten en diensten als middelen voor een hoger doel: ‘zingeving’.

‘We need red blood cells to live; this is the same with a business that needs profit to live. But the purpose of a body is NOT TO MAKE red blood cells, neither as it is the PURPOSE of a business to exist to make profit.

Ed Freeman,

Professor aan de Darden Business School, University of Virginia

Nawaz Kazmi (BscBA)

“Ik ben Nawaz, marketingpsycholoog”..  Als ik op een feestje vertel dat ik psychologie heb gestudeerd, word ik al gauw mysterieus aangekeken. Ik krijg dan reacties als: “O, dan weet je vast dingen over mij die ik zelf nog niet weet!” Vertel ik er dan ook nog bij dat marketing mijn vak is, is de nieuwsgierigheid nog groter. Niet gek natuurlijk, want marketing wordt immers vaak geassocieerd met sluwe verleidingstechnieken en keiharde manipulatie.

Voeg je daar psychologie aan toe, heb je alle ingrediënten voor een meedogenloze marketingmachine. En dan te bedenken dat consumenten meer dan 95% van hun aankoopbeslissingen onbewust nemen… Toch hoeven mensen zich niet te verbergen als ze mij tegengekomen..!

Positief manipuleren Mensen lijken vaak heel goed te weten wat zij willen. Als je mensen bijvoorbeeld vraagt waarom zij voor een iPad hebben gekozen en niet voor een ander tablet, geven ze meestal feilloos tientallen redenen. Zoals een betere kwaliteit, hoger gebruiksgemak en een superieure interface. Maar wat blijkt nou? Uit onderzoek blijkt dat ze dit pas weten/ontdekken, nádat ze de keuze hebben gemaakt..!

We kiezen op basis van ons gevoel, pas achteraf gaan we redenen bedenken om de keuze (ook naar onszelf toe) te verantwoorden! Jouw product kan dan nog zulke goede componenten hebben; als je het niet goed neerzet, verkoop je het niet. Het is mijn doel om de kracht van marketing op een positieve manier te benutten. Een simpel voorbeeld: vertel je mensen wat de norm is, neigen zij zich hier naar te gedragen. Als je mensen in een hotel vertelt dat bijna iedereen zijn handdoek hergebruikt, zullen zij dit zelf ook sneller doen. Manipulatie? Ja! Schadelijk? Nee!

Er is wereldwijd een revolutie aan de gang in marketingland.. Het gonst van de opwinding.. ‘Green Marketing‘ is here. To stay..? Honderden boeken zoals deze zien het levenslicht.

De zoveelste marketeer Misschien heb jij je bedenkingen over mijn oprechtheid. Ik ben immers marketingpsycholoog en het is mijn werk om jou te overtuigen. Ik geef je dus groot gelijk om mijn verhaal hier op WantToKnow sceptisch te lezen. Want het is een feit dat we met zijn allen op grote schaal worden ‘gebrandwashed’. En marketeers zijn daar geen uitzondering op.

Neem melk, ‘goed voor elk’. Deze ‘nationale motor’ was eigenlijk bedoeld om niet het lichaam maar onze zuivel-economie op gang te houden. Maar het ‘brandwashen’ gaat nog veel verder. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde appel in de supermarkt 14 maanden oud is? En dat er in de vriezer bewust condens wordt gecreëerd omdat dit een versere indruk geeft? En dat de ‘fresh strips’, die lipjes die je vindt op bijvoorbeeld verse sappen, eigenlijk geen toegevoegde waarde hebben, behalve dat het ons een veilig gevoel geeft?

En wist je dat bananen met de kleur 13-0858 van de  zogenaamde ‘Pantone-kleurstandaard’ minder goed verkopen, dan kleur 12-0752 (iets lichter en daardoor ’verser’). En dat Heinz-tomatenketchup gewoon buiten de koelkast bewaard kan worden? Toch heb ik wel degelijk een andere instelling. Laat me je dat uitleggen:

Vanuit de kern In 2009 heb ik samen met mijn broer Sheraz MiU Marketing opgericht. Wij helpen merken ‘het leven van consumenten te verrijken’... Mijn intentie is om bij de ziel van het merk te beginnen, we willen het bestaansrecht van dat merk vaststellen. Bij elk project vragen wij ons af op welke manier het merk een bijdrage kan leveren aan het leven van individuen én de maatschappij. Het merk moet vanuit deze kerngedachte opereren. En deze kerngedachte moet in elke beslissing, elk proces en elke werknemer leven.

Ik vind The Body Shop‘ een heel mooi voorbeeld van deze mindset. Voor deze keten ‘is er maar één weg naar schoonheid: de natuurlijke weg’. Vanuit deze overtuiging verzamelen ze natuurlijke ingrediënten en streven ze ernaar, om voortdurend onze planeet en de mensen die daarvan afhankelijk zijn, te beschermen. Niet omdat dat nu in de mode is, maar vanuit de overtuiging dat dit de enige juiste manier is.

In de praktijk Vanuit onze eigen overtuiging werken wij bij MiU dan ook alleen voor merken die daadwerkelijk ‘bijdragen’. Niet voor niets is onze missie ‘het dienen van de mens in de consument’. Twee klanten zijn Luxor en Eazie. Luxor in Leiden is een groot(s) restaurant met een rijk verleden als theater-bioscoop. Wij willen mensen verbinden met de nostalgie van het pand. Oudere Leidenaren zijn er trots op, als zij hun (klein)kinderen kunnen vertellen over het verleden van ‘Luxor’. Over hun eerste ‘dates’, de huwelijksaanzoeken en de komst van een Hollywood-seksbom naar dit theater. En daarmee is Luxor dus meer dan eten en drinken. Eazie is een fast-service franchiseketen die gezonde wokmaaltijden, salades en smoothies aanbiedt. Voor deze hippe keten willen wij de ‘eazie lifestyle’ neerzetten. Voor mensen die in de bloei van hun leven zijn en tussen alle activiteiten door tóch de tijd willen nemen voor verantwoord eten.

Alleen voor de juiste merken Makkelijk is dat niet, om zo selectief te zijn als startende onderneming; je wilt immers zo snel mogelijk groeien. Toch is dit de enige juiste weg, want we merken ook dat het als karma werkt. Je handelt vanuit de juiste intenties, je bouwt een netwerk met gelijkgestemden en trekt daarmee de ‘juiste’ klanten aan. De ‘click’ zou sowieso ontbreken als we dat niet zouden doen.

Ik wil altijd, zoals gezegd, vanuit de kern van een merk bouwen. En als die kern dus niet klopt, moet daar eerst aan gewerkt worden. Veel bedrijven zien dat niet in en richten zich liever op de korte termijn. Dat strookt niet in onze visie.

De toekomst Het grootste deel van de bedrijven heeft nog steeds last van ‘kapitalistische hebzucht’. Die zetten geld verdienen op de eerste plaats. Maar mede door de crisis zijn er steeds meer mensen die verandering eisen. Er is een grote groep ‘cultureel creatieven’. Deze groep van zo’n 2.5 miljoen mensen alleen al in Nederland verkiest matiging boven hyperconsumptie, hebben zorgen over de wereld en ecologische problemen, en hebben meer aandacht voor anderen.

Maar liefst 70% van de werknemers werkt het liefst voor bedrijven die consumenten helpen in hun zoektocht naar zingeving. Bovendien koopt 86% van de consumenten liever van bedrijven die evenveel aandacht aan de markt als aan de maatschappij besteden. En maar liefst 87% verlangt van bedrijven dat zij hen ondersteunen in hun zoektocht naar geluk.

Bedrijven moeten hier wel op reageren. Ik verwacht dat er in de toekomst steeds minder plaats is voor bedrijven die puur op winst belust zijn. Natuurlijk ben ik daar ontzettend blij mee. Niet alleen omdat ik me op datzelfde pad begeef. Maar ook omdat dat bijdraagt aan een betere wereld. Als ik daar mijn aandeel in kan hebben door mijn psychologische beïnvloedingstechnieken in te zetten, doe ik dat graag! X

Nawaz Kazmi (BscBA)

Bron; WantToKnow.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s