Reclame maken = Beïnvloeden = Manipuleren…….

Als er een klant tegenover je staat, gebeurt er van alles. Maar weet jij precies hoe beïnvloeding werkt?

Wat er in de hersenen van je klanten gebeurt, is bepalend voor het succes van de verkoop van je producten en/of diensten. Als je bedrijf bekend is in het geheugensysteem van je klant, wordt deze eerder positief beoordeeld. Immers, bij iedere confrontatie met een aanbod checkt het brein van de ontvanger of de informatie klopt met de aanwezige kennis. Informatie van een onbekende aanbieder wordt meestal niet eens opgemerkt. Dat is het selectiemechanisme van het brein. Reclame is een belangrijk en effectief middel om dit proces te beïnvloeden.

Een plaats in het geheugen is essentieel omdat (vaak) het aankoopmoment niet bekend is. Je krijgt bijvoorbeeld permanent informatie aangereikt over witgoedproducten, zoals wasmachines. Normaal gesproken is dit een product waarin je niet echt geïnteresseerd bent. Dus alle prachtige aanbiedingen, spectaculaire kortingen gaan helemaal aan je voorbij. Tot het moment dat je wasautomaat een lekkage vertoont. Op dat moment moet een associatie met je product, dienst of bedrijf aanwezig zijn in de hersenen. Hoe krijg je een plekje in het hoofd?

Ondernemer
We worden dagelijks overspoeld met (reclame)boodschappen. Onze hersenen kunnen onmogelijk al die impulsen verwerken. Dus hebben de hersenen een selectiemechanisme ontwikkeld. Ieder mens heeft een aantal onderwerpen die hem interesseren. Informatie over die onderwerpen wordt door de hersenen geaccepteerd en opgeslagen. Het is dus essentieel dat je aansluiting vindt bij de onderwerpen en interessegebieden. Voor het verkrijgen van een plek in het hoofd moet je als het ware de hersenen van je klant laten ‘leren’. Dit doet een ondernemer door met hen indringend en consequent te communiceren. Herhaling is dus de kracht van reclame? Ja, voor een groot gedeelte wel.

Wat te doen in geval je product / dienst een laag interesseniveau kent? Een product dat niet kan rekenen op ‘hoge betrokkenheid’ moet veel meer zijn best doen om te worden waargenomen. In een dergelijk geval moet de boodschap zodanig opvallend zijn dat bij de ontvanger een emotie ontstaat. Deze emotie zorgt ervoor dat je boodschap alsnog ingang krijgt tot de beslissende hersenen. Met andere woorden, een doordachte opvallende boodschap is cruciaal.

Budget
Je zult opvallend moeten communiceren voor het bereiken van een positie in het brein. Ongeacht je budgettaire mogelijkheden is de wijze van communiceren allesbepalend. Het goede nieuws is dat voor iedere situatie doeltreffende communicatie is te bedenken, veel of weinig budget. Je moet maar denken dat bedrijven met enorme budgetten het vaak hebben afgelegd tegen bedrijven met minimale mogelijkheden. Dit maakt het vak communicatie nu juist zo boeiend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s