Loyale klant is niet monogaam!

Merkloyaliteit bewerkstelligen kán, maar exclusief zal het nooit zijn. 

Uit onderzoek komt naar voren dat de basis van loyaliteit onbewust gedrag is, en dat consumenten vaak loyaal zijn aan een aantal merken tegelijkertijd. Deze kennis maakt  inzichtelijk welke rol marketing kan spelen bij het creëren van loyaliteit.

Merkloyaliteit is een onderwerp dat leeft onder marketeers. Immers, loyale klanten besteden meer en kosten minder. Er was echter nog veel onduidelijkheid over het ontstaan ervan. Uit onderzoek blijkt dat loyaliteit veelal routine is dat bewust gedrag kan worden. De meeste merken worden routinematig gekocht en binnen elke productcategorie wordt slechts een klein aantal merken meegenomen in de aankoopoverweging. Dit geeft het polygame karakter van de loyale consument weer. Om bewuste loyaliteit te creëren, moet ervoor gezorgd worden dat de consument het merk actief gaat overwegen.

Beschikbaar

Om overweging en daarmee bewuste merkloyaliteit te bereiken, blijkt het belangrijk om ervoor te zorgen dat je als merk zowel fysiek als mentaal beschikbaar bent. Fysieke beschikbaarheid betekent ervoor zorgen dat een merk op zoveel mogelijk plaatsen voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar is; een belangrijke voorwaarde om überhaupt opgemerkt en daarmee overwogen te kunnen worden.

Kern is in ieder geval dat om top-of-mind te worden én blijven je als merk in moet spelen op verlangens en motivaties van de (lichte) kopers van jouw merk. 

Deze uitkomst staat lijnrecht op de praktijk van veel loyaliteitsmarketing, waarbij men zich met name richt op zware kopers en/of fans van een merk.

Sociale media onbenut

Uit onderzoek blijkt opvallend genoeg dat sociale media nog door vrij weinig merken (bewust) worden gebruikt als een middel om loyaliteit te creëren.

Bron: Marketing Online

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s