Zoekmachine Marketing, SEA en SEO!

AfbeeldingMeer ruimte voor zoekmachinemarketing

Mensen die iets willen kopen en in hun zoektocht het internet raadplegen, vinden betaalde advertenties op zoekmachines als Google niet storend. Integendeel, er wordt juist flink op geklikt.

Zoekmachines bieden de laatste jaren steeds meer ruimte voor reclame rondom de zoekresultaten. De reclame is gekoppeld aan zoektermen die worden ingetikt. Iemand tikt bijvoorbeeld in ‘televisie aanbieding’. Bij de zoekresultaten worden dan een fiks aantal betaalde advertenties van tv-aanbieders getoond.

Search Engine Marketing
Dat kopers open staan voor webadvertenties, blijkt uit onderzoek naar zoekmachinemarketing. Zoekmachinemarketing, ook wel ‘Search Engine Marketing’ genoemd, kan worden verdeeld in Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA). Onder SEA vallen de hierboven genoemde online advertenties zoals onder meer Google die verkoopt.

SEA
Wanneer u gebruik maakt van SEA, plaatst Google dus uw advertentie bij de zoekresultaten bij zoektermen die u heeft ingekocht, de zogenaamde ‘AdWords’. Heeft u het zoekwoord (of bundel zoekwoorden) niet ingekocht, dan wordt uw advertentie niet getoond. Als er vervolgens op uw advertentie wordt geklikt, dan moet u aan Google betalen. Het handige van deze manier van adverteren is dat u heel duidelijk kunt zien hoeveel geld het u heeft gekost om uw marketingdoelstelling te behalen.

Resultaten goed meetbaar

Een groot voordeel van zoekmachinemarketing is dat de resultaten van de inspanningen goed meetbaar zijn. Bij gedrukte advertenties kan men cijfers over oplagen, de grootte van de doelgroep en het geschatte aantal lezers achterhalen. Bij zoekmachinemarketing zijn veel meer exacte variabelen te meten zoals het aantal bezoekers op een webpagina, het aantal bezoekers uit zoekmachines of andere bronnen en het aantal keer dat bezoekers de gewenste actie ondernemen.

Zelf doen
U kunt de handschoen zelf oppakken en zelf zoektermen inkopen, wat in Nederland vaak neerkomt op het inkopen van AdWords van Google. Dat vergt kennis en voorbereiding. Om hiervan een indruk te krijgen, kunt u eens rondstruinen bij het AdWords Certification Program Informatiecentrum. Komt u er niet uit, dan kunt u een partij zoeken die de zoekmachinemarketing voor u verzorgt. Zorg ook in dat geval dat u zelf goed op de hoogte blijft en kunt meedenken over welke AdWords voor uw bedrijf zinvol zijn. Denk hierbij altijd aan uw doelstelling en wat u er qua geld voor over heeft om die te realiseren.

Dagelijks op internet
Het is sowieso handig om u te verdiepen in SEA. Zoekmachinemarketing wordt steeds belangrijker. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat 84 procent van de Nederlanders dagelijks op internet zit. Het zoeken van informatie over goederen en diensten is daarbij één van de belangrijkste bezigheden. Ook voor bedrijven is internet essentieel. 61 procent van alle werknemers in Nederland gebruikt internet op het werk.

Afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s