Online Marketing Strategie

Afbeelding

Online marketing wordt almaar belangrijker. In Nederland zijn ruim 15 miljoen internetgebruikers, waarmee je als ondernemers kunt communiceren. Via social media onder andere kun je als bedrijf dus eenvoudig en gericht met je doelgroep communiceren. Maar hoe bereik je je doelgroep, hoe breng je effectief je product of dienst onder de aandacht. Hieronder 5 tips:

 

1. Bepaal je online autoriteit?
In tegenstelling tot de traditionele communicatiemiddelen – zoals een flyer of brochure – vraagt online marketingcommunicatie om afwisseling, actualiteit, transparantie, dialoog en persoonlijkheid. Met andere woorden: het draait al lang niet meer alleen om datgene wat u verkoopt of aanbiedt, maar veel meer HOE je dat doet en vooral WAAROM!

Wat is uw visie? Wie zijn de mensen achter de schermen? Waar en hoe worden uw producten gemaakt? Wat is uw kennis van de branche? Hoe onderscheidt u zich van uw concurrenten? Wat is de passie en achtergrond van u als eigenaar? Uw online autoriteit is de verzameling van al deze factoren en bepaalt wat u uitstraalt en communiceert. En in deze tijd geldt dat de combinatie van persoonlijkheid, vakkennis en transparantie een gouden trio is.

2. Wat weet u van uw online doelgroep?
Welke social mediaplatformen, websites en blogs bezoekt uw doelgroep, waar praat uw doelgroep over, wat is de houding tegenover uw merk of product, volgen ze concurrenten en welke interesses delen ze? 

3. Wat wilt u bereiken?
Staar u in online marketing echter niet blind op het verkopen van uw product of dienst. Als al uw communicatie daarop gericht is, kunt u de te bereiken doelgroep hiermee ook afschrikken. Andere doelstellingen zijn bijvoorbeeld:

– Mijn e-maillijst verdubbelen met relevante e-mailadressen.
– Aanbevelingen krijgen van mijn belangrijkste klanten op social media.
– Gevonden worden in Google op de voor mij 5 belangrijkste zoekwoorden.
– Meer online informatie-aanvragen om het aantal telefoontjes naar uw bedrijf te verminderen.


4. Kies de juiste online kanalen en tools

Nu u weet waar uw doelgroep zich online bevindt en wat u wilt bereiken, kiest u de online communicatiekanalen en –tools die hierop aansluiten. De keuze is enorm: een website, blog of mobiele site, legio e-mailprogramma’s, steeds meer social mediakanalen, wel of geen qr-code en ontelbare advertentieplatformen. Kies die kanalen waar uw doelgroep zit en kies die tools waarmee u uw doelgroep bereikt.

5. Maak een contentplan
Niet alleen uw doelgroep wil een goed verhaal en afwisselende content, ook Google waardeert dynamiek in al uw teksten. In tijden waarin ‘dialoog’ het toverwoord is, volstaat u niet met steeds dezelfde boodschap communiceren. Geef een kijkje in de keuken van uw bedrijf, laat enthousiaste werknemers of klanten aan het woord, deel kennis, bedenk een actie, doe verslag van events en vertel over uw producten zonder te vervallen in salespraatjes. Elk online kanaal vraagt om andere content: uw website is informatief, uw mailing speelt in op actuele ontwikkelingen binnen uw bedrijf en op Facebook plaatst u vooral afbeeldingen en filmpjes.

Blijf scherp: monitoren en bijstellen
Uiteindelijk moeten al uw online marketinginspanningen leiden tot meer omzet en passen binnen uw budget en capaciteit. Kwaliteit gaat boven kwantiteit en zorg dat u blijft meten wat het effect is van uw activiteit: bereikt u met de door u gekozen kanalen en content de juiste doelgroep en daarmee uw marketingdoelstellingen? Houd regelmatig bij of uw boodschap wel aanslaat door bijvoorbeeld het aantal kliks in de mailing, de interactie op uw Facebook posts of het aantal minuten dat bezoekers op uw website blijven te meten en te vergelijken. Wanneer het gewenste resultaat uitblijft, stel dan één of meer van de bovenstaande stappen bij.

Een gedachte over “Online Marketing Strategie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s