Netwerken= investeren in anderen!

Luister en toon oprechte interesse. Bij netwerken, draait het om mensen leren kennen en contacten opdoen. Als je goed en vooral echte interesse hebt in de gesprekspartner, kun je daar enorm van leren.

Wat houd je ‘partner’ bezig, waar heeft deze behoefte aan. Denk vanuit die ander en niet vanuit jezelf in eerste instantie. Je bent niet aan het verkopen, maar aan het investeren. Oogsten komt zeker later! Netwerken is investeren in anderen en ook écht geloven in de waarde van die investering. Bedenk hoe je over wilt komen op anderen. Wanneer je goed en relaxed bent in een gesprek en het liefst zoveel mogelijk echt overkomt, volgt je business vanzelf. Durf daarop te vertrouwen. Kijk of je deze boodschap in slechts 15 seconden kan overbrengen.

Let ook op de wijze waarop je jezelf introduceert bij bijvoorbeeld een netwerkbijeenkomst: spreek rustig en duidelijk, gebruik je eigen taal en blijf spontaan. Een valkuil van netwerken is het alleen maar zelf willen halen en verkopen. Bedenk wat jij te geven hebt. Dat kan variëren van advies geven tot het toesturen van artikelen en van eigen ervaringen delen tot netwerkcontacten uitwisselen. Dit betaalt zich vaak terug in wederdiensten.

Netwerken of verkopen? Soms kan je je na het zoveelste verkooppraatje afvragen of je echt op een netwerkbijeenkomst bent beland. Waar verkopen voornamelijk gericht is op snel scoren, is netwerken meer gericht op succes op lange termijn. Geduld hebben dus! Gebruik het principe: eerst geven, dan krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s