Veel organisaties nog te weinig zichtbaar via social media!

Nog grote aantallen bedrijven en instellingen bevinden zich nog niet op social media. Deze organisaties zien het directe nut er (nog) niet van of zijn bang om missers te maken. Juist de aanwezigheid via social media kan een nuttig contactmoment met de klant zijn, op het moment, dat de klant dat wenst. Niet echt om iets te verkopen, maar meer voor om het contact, iets te delen, iets te geven of iets anders interessants te melden. Ook hier geldt weer, je kunt en hoeft niet voor iedereen direct van waarde te zijn, maar je bent in ieder geval in beeld. Kijk naar het grote geheel. Deze conclusie is het resultaat van het onderzoek van ABN AMRO genaamd ‘Social Media in de industrie`.

Belangrijk is om vooraf een goed plan te maken over het social-media beleid, dat je wil gaan voeren. Zo is ook duidelijk vooraf te bepalen, welke doelgroep het beste bereikt kan worden via welke social media. En met welke informatie op welk moment, je de beste resultaten bereikt.

Juist als je je als organisatie open durft op te stellen, wordt dat enorm gewaardeerd. Durf jezelf en je organisatie echt te laten zien en durf te delen. Je zult zien, dat je klanten, je daarom nog meer gaan waarderen en sympathiek gaan vinden. Juist (ook) bij grotere organisaties!

20130626-145734.jpg

20130626-145802.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s