Duurzaam: Zuinige #Lichtreclame!

Afbeelding

Als je ’s nachts op pad bent, zie je overal om je heen verlichting en lichtreclame!

Onbewust of bewust zie je overal verlichting en lichtreclame. Het is er gewoon, we zijn er inmiddels aan gewend geraakt: fel gekleurde, (energie-zuinige?) reclame-uitingen. Overal waar je kijkt zie je de (reclame)verlichting branden: midden in de polder, langs onze snelwegen en behalve in de grote steden ook tot in de kleinste gehuchten in de uithoeken van ons land.

Vanuit de ruimte zijn foto’s gemaakt om een beeld te krijgen van de enorme hoeveelheid kunstlicht die in Europa ‘s nachts wordt ontstoken.

Nu hebben wij natuurlijk niets tegen het maken van reclame; bedrijven moeten het hebben van wijdverbreide naamsbekendheid en een groot reclamebord met de bedrijfsnaam op de gevel van het pand van de ondernemer helpt daarbij. Maar deze hoeft vaak niet de hele nacht te branden natuurlijk.

Want wie is er ’s nachts nog van je (potentiele) doelgroep onderweg? Wie kijkt er überhaupt ’s nachts naar al die lichtreclames? Voor horeca-bedrijven kan ik me dit natuurlijk voorstellen, maar ook voor organisaties als ziekenhuizen, etc. is het belangrijk, dat de lichtreclame het doet en aan is; zelfs de verlichting op de Wallen is functioneel.

Maar bij de verlichte naam van een gewoon bedrijfspand, die baadt in een zee van licht, kun je je afvragen wat dit toevoegt?

Ben kritisch naar jezelf en bekijk je idee eens door de bril van de passant. Hoe functioneel is je lichtreclame en MOET die gevelreclame wel verlicht kunnen worden? Als dat de beste optie is, is het dan een idee om de lichtreclame bijvoorbeeld standaard om 0.00 uur uit te laten schakelen? In het kader van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’? Wat verwacht ik eigenlijk van de investering voor de lichtreclame? Etcetera, etcetera…!

 

Compleet verlichte bedrijfsgebouwen?!

Ook ‘s nachts heel goed zichtbaar……. Oke………..? Waarom?

Bewuster omgaan met energie
Gelukkig worden echter steeds meer mensen en bedrijven zich bewust van het feit om daadwerkelijk iets positiefs bij te dragen aan het tegengaan van die ongebreidelde energieverspillingen. Minder energie verbruiken aan verlichting op tijden, dat het vaak verspilling is, zoals ’s nachts, heeft naast voordeel van kostenbesparing, ook nog een groot positief effect op dieren.

De Nacht van de Nacht

.

Al jaren bestaat het initiatief De Nacht van de Nacht. Dit is een organisatie van de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur & Milieu, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, gemeenten, provincies, IVN, NME-centra, NIVON, Musea, Provinciale Landschappen, Nationale Parken, Sterrenwachten, Vleermuiswerkgroepen, kleine lokale bewonersgroepen en ga zo maar door. In totaal zijn er ruim 300 activiteiten door heel Nederland.

Nederland kent maar weinig echt donkere plekken. Sterker nog; Nederland behoort tot de landen met de meeste lichtvervuiling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s