#Veiligheidshelmen

veiligheidshelm-bouwhelm-a-59-north-9331501

Veiligheidshelmen

Een veiligheidshelm als bescherming voor het hoofd, door stoten of vallende voorwerpen. In de bouw, op werkplekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in productiebedrijven is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Het signaal voor het verplicht dragen van een helm is een blauw bord, met daarop een witte afbeelding van een helm.

download

Er bestaat een grote diversiteit aan helmen, waaronder helmen voor situaties waarin werknemers veel naar boven of beneden moeten kijken. Het dragen van een veiligheidshelm is niet altijd verplicht, maar vaak aan te raden. Desondanks dragen veel werknemers hun helm niet altijd, bijvoorbeeld omdat het te warm is of omdat de helm te makkelijk van het hoofd valt.

Keuze veiligheidshelm

De keuze voor een veiligheidshelm moet terug te vinden te zijn in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak voor de uitvoering. Een helm die onder alle omstandigheden goed zit, draagt veel bij aan een veilige werksituatie.

Enkele soorten helmen:

 • standaardbouwhelm: biedt goede bescherming tegen dagelijkse risico´s, bijvoorbeeld tegen stoten of tegen kleine vallende voorwerpen;
 • helm met korte klep: voor beperkte belemmering zichtsveld (bij veel naar boven kijken bijvoorbeeld);
 • interventiehelm of motorhelm: voor mobiele eenheid, brandweer, medisch personeel en anderen die betrokken zijn bij ongevallen;
 • brandweerhelm: beschermt de gebruiker tegen penetratie, vlammen, elektriciteit en hittestraling; en
 • stootpet: biedt bescherming tegen stoten, maar niet tegen vallende voorwerpen. De helm kan de impact van vallende voorwerpen niet absorberen omdat er ruimte in het draagwerk van de helm ontbreekt, iets waarover een bouwhelm wel beschikt.

Veiligheidshelm heeft houdbaarheidsdatum

De helm die vervormd is door een vallend voorwerp mag niet meer worden gebruikt. De levensduur van een veiligheidshelm ligt afhankelijk van het materiaal tussen de 3 en 10 jaar. Het klimaat, uv-straling en chemicaliën zijn de belangrijkste factoren die levensduur van veiligheidshelmen bepalen. Een helm mag niet worden beplakt met stickers, omdat lijmen het verouderingsproces versnellen. Ook de zon versnelt het verouderingsproces. Daarom staat er een maximale gebruikstijd in de gebruiksaanwijzing.

Kenmerken van een goede helm

In de klep van elke helm moet onuitwisbaar de productiedatum vermeld zijn, net als het model en de fabrikant. Andere verplichte kenmerken zijn een bijgeleverde gebruiksaanwijzing voor het correct instellen van de maat.

Hoe gemakkelijker een helm draagt, hoe groter de kans dat hij wordt gebruikt. De kenmerken van een goede helm:

 • binnenwerk met een goede pasvorm en een schaal van lichtgewicht materiaal;
 • een traploos verstelbare hoofdband voorzien van linnen met leer bekleed;
 • een brede hoofdband die horizontaal en verticaal direct tegen het hoofd ligt;
 • een binnenwerk met een zweetband tegen het voorhoofd;
 • een kinriem die de oren niet afdekt;
 • eventueel te combineren met andere beschermingsmiddelen, zoals gehoor- en gelaatsbescherming;
 • te dragen met een wintermuts en winterband;
 • afdekbare ventilatie-openingen; en
 • hygiënisch, zodat de bereidheid tot dragen groter wordt.

Header 885x252 (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s