Ook thuiswerkers blijven onder verantwoordelijkheid werkgever!

Afbeelding

Medewerkers gaan steeds meer vanuit huis werken. Terecht, logisch en efficient voor zowel werknemer als werkgever! Maar ook al is de werknemer in dat geval niet meer fysiek aanwezig op het bedrijf, de werkgever blijft verantwoordelijk voor hun gezondheid tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. De werkplek etc. moet dus thuis ook voldoen aan de eisen. Of de medewerker deze dan ook gebruikt is een tweede, maar de werkgever moet het in ieder geval aanbieden en verstrekken.

Uit recent onderzoek van CBS (Centraal Bureau voor Statistieken) blijkt dat het aandeel werknemers dat minstens één uur thuis werkte, al bijna op 30% zit.  Ook voor deze groeiende groep medewerkers blijft de werkgever een zorgplicht houden als werknemers ‘elders werken’. Hieronder valt ook werken vanuit huis.

Juridisch

Als een medewerker als gevolg van werkzaam-/ arbeidsomstandigheden schade oploopt, is de kans aanzienlijk dat een rechter de werkgever aansprakelijk zal stellen. Het is dus belangrijk dat de thuiswerkplek gezond en veilig is. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s