Vergunning voor plaatsen van (handels-)reclame.

Afbeelding

Vaak hoor ik in mijn omgeving dezelfde kritiek over een Welstandscommissie, die oordeelt (lees: adviseert) over een aanvraag om reclamevergunning. Aan de ene kant, de ondernemer/aanvrager die aangeeft, dat er ‘niets’ mag en ‘alles’ wordt afgekeurd. Aan de andere kant de leden van de Welstandscommissie, die soms -mede geleid door Gemeentelijke regels- voorstellen moeten afkeuren, danwel een negatief advies uitbrengen, waardoor geen vergunning wordt verleend.

Een Welstandscommissie heeft niet de plicht om aan te geven, hoe het reclame-ontwerp dan wel ingediend moet worden. Primair hoeft deze Commissie enkel het ingediende plan te beoordelen.

Ondernemers aan de andere kant, denken maar al te vaak, dat hun onderneming het belangrijkste op aarde is en iedereen de licht- of gevelreclame moet zien, klant of geen klant. 

Afbeelding

Hier ontstaat dan snel een situatie, waarbij beide partijen makkelijk in een patstelling kunnen komen.

Terwijl ook hier de oplossing erg dichtbij is. Namelijk, beide partijen hebben zich aan de regels te houden.

Wanneer de ondernemer goed kijkt naar de locatie, doelstelling van de organisatie en doelgroep, marktbewerking, etc. kan deze zelf of ‘met hulp van’ een goed, passend en evenwichtig plan maken voor de signing. Wanneer alle argumenten, qua afmetingen, uitvoering, omgevingsfactoren en doelstellingen goed worden geformuleerd in de ontwerp-fase ontstaat er een evenwichtig plan. 

Al snel zal blijken, dat groot-groter-grootst helemaal niet de beste performance is voor welke onderneming dan ook. 

Het logische gevolg daarna is (ik spreek hier uit ervaring….), dat de ondernemer -of adviseur namens de ondernemer- deze als toelichting kan indienen bij de tekeningen, impressies als motivatie. 

Afbeelding

Wanneer de ondernemer dit plan als aanvraag indient en eventueel van de mogelijkheid gebruik maakt om mondeling toe te lichten, kan deze de beweegredenen uitleggen aan de Commissie en uitleggen volgens welk stappenplan te werk is gegaan. Er zijn dan twee mogelijkheden, ofwel de leden van de Commissie geven aan dat zij de denkwijze kunnen volgen (1), of dat ze op detail oneens zijn met stappenplan(2).

Indien ze het eens zijn met de denkwijze, kan het bijna niet anders, dat ook de ‘invulling’ ervan (met andere woorden: ontwerp) ook akkoord wordt bevonden en daarmee het advies positief. Zodat de vergunning via de Gemeente kan worden verleend. In 99% van de zaken, die ik heb mogen behandelen, is dit het geval geweest. Dat is geen kunde, maar gevolg van logisch redeneren, volgens mij. Vooral als je de criteria volgt om je stappenplan te maken voor het definitieve ontwerp, die de Welstandscommissie ook hanteert.

Of het nu gaat om lichtreclame, gevelreclame, reclamezuil, bewegwijzering of een digitaal reclamebord.

Indien de leden van de Commissie met een detail oneens zijn, heb je direct een inhoudelijk gesprek, op basis waarvan je snel kunt afspreken welk onderdeel volgens hen anders ‘benaderd’ zou moeten worden. Met deze ‘open’ houding, zul je echt merken, dat ook onze vrienden van de Gemeentes en Commissies zich toegankelijk zullen opstellen en actief zullen gaan meedenken naar een passend oplossing. Daarna hoeft alleen nog het definitieve ontwerp op detail te worden aangepast om tot een herziene of gewijzigde aanvraag te komen. Het zal dan niet verbazen, dat je daarop dan óók weer snel een positieve reactie krijgt!

Of het nu gaat om een (handels-)reclame voor een kantoorgebouw, winkelpand in een centrum van een winkelgebied of een pand met monumentale status, het plan en vooral de COMMUNICATIE blijft hetzelfde.

Afbeelding

 

N.B. In veel Gemeentes hoef je overigens helemaal geen reclamevergunning meer aan te vragen voor bepaalde soorten reclames. Het blijft raadzaam om toch volgens een soort van plan van aanpak het ontwerp te cre-eren, al is het alleen al voor jezelf als investeerder? Er is namelijk wel vaak sprake van een Handhavingsbeleid, zodat een Welstandscommissie achteraf de mogelijkheid heeft om de reclame te toetsen. Indien ze van mening is, dat onvoldoende rekening is gehouden met een aantal aspecten als omgevingsfactoren, e.d. kan de Gemeente eisen, dat de reclame wordt aangepast, danwel wordt verwijderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s