Persoonlijke Beschermingsmiddelen; laatste vangnet!

Afbeelding

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zijn nodig ter voorkoming van letsel. Medewerkers die een beroep uitoefenen waar risico hierop bestaat, gebruiken deze middelen.

Naast het gebruik van deze middelen is het natuurlijk van eerst van belang, dat:

  • de medewerker het werk mag uitvoeren
  • de machines deugdelijk zijn
  • de omstandigheden zo zijn, dat alle risico’s op letsel verminderd zijn

Als laatste bescherming zijn de Persoonlijke BeschermingsMiddelen. Deze hebben als doel om als een laatste bescherming de medewerker te ‘beschermen’, mocht er ondanks alles toch nog iets mis gaan. Een soort van laatste vangnet!

PBM’s zijn er voor bescherming van:

Welke PBM’s nodig zijn, voor welke werkzaamheden en risico’s staan goed per per productsoort beschreven. Per product is zeer belangrijk, dat de juiste keuze wordt gemaakt, omdat het gebruik van een specifieke bescherming nieuwe beperkingen met zich mee kan brengen, zoals een beperking van bewegingsmogelijkheden, zicht, gehoor, etc. 

Wet- en regelgeving

In de Arbeidswet en -Omgevingwetgeving (ARBO-wet) zijn deze voorschriften en eisen opgenomen. Iedere fabrikant/ leverancier van deze producten, zal op haar beurt moeten kunnen aantonen, welke producten voor welke toepassingen geschikt zijn. Zowel werkgever als werknemer, zijn verplicht om volgens deze wetgeving te werken en in te zetten. 

De eisen en regels voor gebruik van en met Persoonlijke BeschermingsMiddelen zijn vastgesteld door de betreffende instituten en normen als ISO.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s