#Reclamevergunning

Afbeelding

In veel gemeentes in Nederland is voor plaatsen van handelsreclame geen vergunning meer nodig.

Wel moet je ervoor zorgen, dat de reclame voldoet aan Redelijke Eisen van Welstand. Indien ‘men’ achteraf vaststelt, dat dit niet het geval is, kan Gemeente eisen, dat de reclame verwijderd, danwel aangepast moet worden.

Voor de veel gebruikte spandoeken -al dan niet geplaatst- in een buisframe, is de wetgeving wat lastiger in te vullen. Het gaat bij een vergunningsprocedure om een permanente reclame-uiting. Bij een spandoek is de vraag: in hoeverre dit permanent te noemen is? Immers wanneer het spandoek of banner ’s avonds wordt losgekoppeld (eenvoudig en snel te doen, door elastiek-verbinding), is de reclame niet meer aanwezig. Wanneer een makelaar of bouwbedrijf een dergelijk spandoek in en frame op de grond of aan de muur plaatst, kan het geheel worden gezien en aangenomen, dat het een permanente opstelling betreft. Aan de andere kant, valt op het doek te zien en lezen, wanneer het frame weer wordt weggehaald, nl. als het pand verkocht of afgebouwd is. Ook dan is er dus geen vergunningsplicht.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor vlaggen in een mast, ook daarbij willen Gemeentes soms beperkingen opleggen. In de vorm van een bepaling, dat een bedrijf op haar terrein maximaal 1 vlaggenmast mag plaatsen. Vreemde regel, want waarom zou je niet 10 masten mogen plaatsen? Het is een pas een issue, als je er ook vlaggen in plaatst mogelijk, maar dat is geen verplichting, toch? En hoe houd je die regel in stand, bij een gebouw dat dienst doet als bedrijfsverzamelgebouw? Dan moet iedere onderneming toch dezelfde rechten hebben.

Afijn, soms kan dus handig zijn, om eerst goed te zien, welke regels en wetten er zijn om vervolgens te beslissen wat te doen.

Afbeelding

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s