#Bewegwijzering!

04_ns

 

 

 

 

 

 

Goede bewegwijzering begeleidt/stuurt mensen vanuit een vertrekpunt naar hun eindbestemming!

Via borden of andere items, langs een bepaalde route of geeft uitleg over een situatie, zodat men de keuze kan maken om de route te volgen of niet.  De wijze waarop de bezoeker dit traject beleefd, bepaalt of de communicatie is geslaagd of niet.

Uit onderzoek is gebleken, dat ‘slechte’ bewegwijzering in openbare of kantoorruimtes op nr. 4 staat in de Top 10 van ‘ergernissen’ bij bedrijfsbezoek. Aan de andere kant, kun je dus stellen, dat je als je dit goed doordacht doet, je makkelijk ‘punten’ kunt scoren bij je bezoek/klanten als het gaat om imago en klanttevredenheid.

images

Van belang is, uit te gaan van de emotie, beleving en gedrag vanuit de klant. Dat kan dus per organisatie verschillen. De doelgroep die de weg gewezen moet worden in een ziekenhuis is een heel andere als de bezoeker van een pretpark. Niet in de laatste plaats vanwege de emotie op dat moment van je doelgroep.

 

 

 

 

De bezoeker van een ziekenhuis, hoeft in de regel niet een hele plattegrond te kennen en het hele gebouw te doorgronden. Primair hoeft deze bezoeker, maar naar 1 afdeling en op die afdeling naar een specifieke ruimte. De rest van het gebouw, de afdelingen, etc. is niet van belang. Bij bijvoorbeeld een pretpark, kan het juist wel van belang zijn, om op meerdere plaatsen een duidelijke en vooral leuke overzichtskaart te plaatsen, zodat je een passende looproute kunt bepalen en eventueel kunt aanpassen.

download

Naast esthetische belang van de juiste bewegwijzering, is van belang om voor de toekomst rekening te houden met de wijze van muteren. Is het re-eel aan te nemen, dat sommige locaties niet zullen wijzigen, af en toe zullen wijzigen of juist heel vaak zullen wijzigen. Zo zal de toilet-ruimte niet wijzigen, kan een spreekkamer soms wel verplaatst worden en is de aanduiding VRIJ/BEZET ieder uur misschien onderhevig aan verandering. Bedrijven, die flexibele kantoorplekken verhuren, hebben juist belang bij een systeem, dat centraal gestuurd kan worden per ruimte. In deze gevallen is dan zelfs van primair belang, dat het een digitaal systeem is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s