Dé #BHV-er; verplicht voor iedere organisatie!

De taken van een BHV-er!

Iedere organisatie moet een plan hebben voor de hulpverlening in het gebouw of omgeving waar haar medewerkers aanwezig zijn. Bijvoorbeeld door minimaal één medewerker aan te wijzen, die als BHV-er fungeert om te helpen bij een bedrijfsongeval.

Image

Deze medewerker heeft de opleiding en diploma om bij een noodsituatie adequaat te kunnen handelen voor de veiligheid van collega’s en eventueel klanten of bezoekers. Tijdens de opleiding leert deze, hoe te handelen bij bijvoorbeeld brand of eerste hulp bij ongeval te kunnen verlenen, waaronder reanimatie-hulp. Maar ook wordt geleerd om verband aan te leggen of mond-op-mondbeademing te geven.

ARBO-wet

In deze wet is bepaald, dat organisaties efficiënte maatregelen treffen voor de algehele hulpverlening. Het aantal hulpverleners is niet bepaald, maar hangt af van de grootte van de organisatie en daar hangt ook de wijze van de verlening vanaf. In het geval van grote risico’s, moet er een andere beleid worden gevoerd, dan bij minder grotere risicovolle situaties. dat bedrijven verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren. Daarom is het aantal bhv’ers niet wettelijk vastgelegd. Maar bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening en het aantal BHV-ers moet rekening gehouden worden met de grootte van het bedrijf en de risico’s die bij het betreffende bedrijf horen. Extra informatie hierover is te vinden via Stichting van de Arbeid.

Image

Bij kleine(re) organisaties mag een directeur zelf deze taak op zich nemen, mits deze altijd aanwezig is, indien dit (soms) niet kan, moet er een vervanger voor is.

Verder van belang voor een juiste uitvoering:

  • Periodiek vervolg van de opleidingen voor de aangestelde BHV-er.
  • Periodieke training en onderhoud van de kennis.
  • Juiste verdeling van het aantal personen, dat de BHV-taak op zich neemt; bijvoorbeeld verdeeld over de afdelingen en op specifieke tijden of omstandigheden
  • Zorg voor de juiste motivatie van de aangestelde medewerkerImage

 

Een gedachte over “Dé #BHV-er; verplicht voor iedere organisatie!

  1. Normally I do not read post on blogs, but I wish to say that this writeup very compelled me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great article. gfaeeeekddgb

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s