Anders omgaan met (Bedrijfs-)vastgoed!

Afgelopen jaren is er enorm veel bedrijfsonroerend goed leeg komen te staan! Dit als gevolg van een aantal (economische) aspecten.

In de tijd voor 2008 was er wellicht ook al een overschot, maar was de economie anders en in ieder geval ruimer en werd er niet op een metertje meer of minder gekeken. Tegenwoordig zie je dat er ruim 8 miljoen vierkante meter bedrijfs- en kantoorruimte leegstaat.

Makelaars en andere vastgoedpartijen lijken nog teveel te doen, wat ze deden. Ik zie weinig echt vernieuwende ideeën om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Oké, ze zijn er echt wel, maar wat mij betreft te weinig. In mijn beleving wordt er nog veel teveel geredeneerd vanuit het ‘oude’ model, in plaats van te kijken hoe je een gebruiker en een eigenaar bij elkaar kunt brengen, zodat een gebouw weer gebruikt gaat worden.

Image

Vanuit woningbouw zijn er legio wachtlijsten en systemen om de ingeschreven woningzoekenden een woning toe te wijzen. Maar er is veel meer vraag dan aanbod. Aan de andere kant, is er een hele grote groep, die hun ‘oude’ woning niet kwijt raakt en dus met dubbele lasten zit…… Aan de ene kant dus mensen, die een woning zoeken en aan de andere kant mensen die een woning ‘over’ hebben? Toch komen die nauwelijks of niet bij elkaar. Heeft te maken, met regels en aannames van betrokken partijen. Eens, er moet wel iets gebeuren, maar dat is normaal bij verandering.

Ik belde eens een makelaar voor een vriendin, met de vraag of die vriendin een woning kon huren uit het verkoop-aanbod van de betreffende makelaar. Dat kon niet volgens de makelaar! Ik vroeg me af waarom niet, hij had immers niet de tijd genomen om met zijn opdrachtgever te overleggen. Wellicht, dat er een opdrachtgever (huiseigenaar) bij zit, die wel tijdelijk zou willen verhuren, totdat de woning verkocht zou kunnen worden. Dan heb je volgens mij vraag en aanbod bij elkaar gebracht, toch?

Image

Wat betreft bedrijfspanden geldt hetzelfde. Er zijn voldoende initiatieven van (startende) ondernemers en er is een overschot aan bedrijfsvastgoed, dat leegstaat. Een eigenaar van onroerend goed, zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om in ruil voor huurinkomsten bijvoorbeeld mede-eigenaar te worden van dit bedrijf. Zo heeft de startende ondernemer tijdelijk geen huisvestingskosten, kan wellicht zelfs meeliften op het netwerk van de verhuurder en heeft de verhuurder een pand minder dat leegstaat.

Het gaat er volgens mij in essentie om, dat ondernemen gaat over

  • kansen zien,
  • denken op verschillende niveaus,
  • flexibel zijn,
  • en focus hebben

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s