#Narrow-casting vs. #Broadcasting!

Narrowcasting is een veel gebruikte term de afgelopen jaren en door partijen ‘uit de branche’ langzaamaan vertaald, naar een product! Namelijk het zenden van boodschappen en informatie via digitale schermen, vaak online aangestuurd.

Image

Broadcasting; Oorsprong van Narrow-casting is de tegenhanger van Broadcasting. Broadcasting wil zeggen, breed zenden van je boodschap. Je (reclame-)boodschappen uitzenden via een medium als TV en radio voor een hele grote doelgroep. Bijvoorbeeld een commercial voor een wasmiddel uitzenden via televisie-reclame.

Omdat deze manier van communiceren soms heel succesvol kan zijn (en vaak ook niet!) is gezocht naar een meer specifieke wijze van communiceren. Uitgangspunten waren om te zoeken naar een meer specifieke wijze van communiceren, waarbij de geïnvesteerde euro een (te verwachten) maximaal  rendement zou opleveren.

Zo was en is de wens om zoveel mogelijk je precieze doelgroep te bereiken, waarbij de investering maximaal rendement moet opleveren. Hoe bepaal je dan, welke media dit beste rendement opleveren?

Image

Dit is de voornaamste vraag volgens mij, en het basis-uitgangspunt om narrowcasting voor jouw organisatie in te zetten. Narrow-casting wil zeggen: specifiek zenden van je boodschap! Dit kan op verschillende manieren, waaronder inderdaad met gebruik van digitale schermen. Belangrijk is vooral, dat je weet en in kaart brengt:

  • wie je doelgroep is,
  • wanneer je doelgroep het beste te bereiken is,
  • waarmee je met jouw boodschap het beste resultaat behaalt
  • met welke boodschap je maximale ROI bereikt

Narrowcasting kan naast het gebruik van schermen ook zijn, dat je als merk van bijvoorbeeld tandpasta, dit onder de aandacht brengt bij de tandarts. Je doelgroep is dan de bezoeker van de tandarts! En niet het hele land, zoals bij een TV-commercial, waarbij je vooraf al weet, dat een grote groep van de ‘ontvangers’ niet geïnteresseerd in jouw boodschap is op dat moment. Je betaald wel voor deze ‘waist’. Wanneer je je budget dus gebruikt voor de tandartsbezoeker, ben je gerichter aan het communiceren met een doelgroep, die op dat moment in ieder geval met zijn/haar ‘tanden’ bezig is. Daarbij profileer je je merk ook nog eens, als een product, dat in relatie met vakspecialisten wordt gepositioneerd.

Zo is Narrow-casting een superkans om je bedrijf, je merk/product en vooral je klanten eens goed onder de loep te nemen om daar vervolgens je strategie en communicatie op af te stemmen.

Praktijk-voorbeeld:

Wanneer je bijvoorbeeld een fysiotherapie-praktijk runt, kun je jezelf ‘laten zien’, door advertenties in de lokale krant te plaatsen, een radio-commercial via de lokale omroep uit te laten zenden, te flyeren in de omgeving en een groot bord aan de gevel plaatsen. Op deze manier communiceer je breed en ruim in de hoop, dat het door de juiste persoon wordt opgepakt. Het nadeel hiervan is, dat je veel mensen moet bereiken en voor dit bereik ook betaald! Daarna moet de actie komen van je potentiële klant, waarvan je dan moet hopen, dat deze van het totale lokale aanbod, jouw praktijk kiest. Dit zou je ‘broadcasting’ kunnen noemen.

Een andere benadering zou je ‘narrow-casting’ kunnen noemen: De klant voor de fysiotherapie, heeft mogelijk een probleem met spieren of andere lichamelijke klacht. Je doelgroep zal naar verwachting snel met deze klacht naar de huisarts gaan. Wanneer je dat vaststelt, zou je beter een goede relatie kunnen opbouwen met de lokale huisartsen, zodanig dat deze de patiënt doorverwijst naar jouw praktijk. Verder zou je een (paar) belangrijke lokale sportclubs kunnen sponsoren of zodanig aan je praktijk koppelen, dat je dichtbij de sporters staat, die je vervolgens weten te vinden bij een lichamelijke klacht.

Zo ben je gericht en specifiek ‘marketing‘ aan het bedrijven, waarbij je je klant centraal stelt en daarmee een grote kans maakt om succesvol te ondernemen!

Een gedachte over “#Narrow-casting vs. #Broadcasting!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s