#Ondernemen vanuit passie!

Afbeelding

Er is een ondernemer in Brazilië, die 30 jaar geleden het bedrijf van zijn vader overnam. Het bedrijf was een machinefabriek en de ondernemer heet Ricardo Semler!

Vanaf de dag, dat hij het bedrijf overnam, veranderde hij direct de bedrijfsvoering. In plaats van het reguliere top-down beleid, zoals zijn vader dit bedrijf traditioneel leidde, gaf hij de medewerkers medezeggenschap en alle vrijheid. 

Zijn uitgangspunt was, dat medewerkers de beste resultaten halen, als zij echt betrokken zijn en het beste uit zichzelf weten te halen. En daardoor de beste resultaten voor het bedrijf opleveren. Uit diverse onderzoeken is al jaren geleden gebleken, dat als je je medewerkers ‘los’ durft te laten, je betere resultaten krijgt, dan wanneer je ze onder controle wilt houden en sturen.

Afbeelding

Het resultaat van de werkwijze van Semler was grotere verantwoordelijkheid en betrokkenheid. 

Zo gaf hij zijn medewerkers de vrijheid om zelf te bepalen, wanneer en hoeveel ze kwamen werken. En liet zijn medewerkers en afdelingen zelf bespreken, hoe ze tot bepaalde resultaten konden komen, door samen te werken. Ook de resultaten liet hij ze zelf vaststellen. Op deze manier trad er een systeem in werking, waarbij de afdelingen samen en onderling elkaar gingen stimuleren en motiveren (maar ook corrigeren) om de gestelde doelen te realiseren, efficienter te werken, etc.

Wanneer je durft te geven, zul je krijgen!

Medewerkers die gebruik/ misbruik maakten van de situatie werden door collega’s tot de orde geroepen en in gezamenlijk overleg gevraagd te vertrekken of te veranderen voor het gezamenlijk belang.

Hij ging zelfs zover, dat ze hun eigen salaris mochten bepalen. Vanzelf gingen mensen in algemeen belang en dus van het bedrijf rekenen. Onderwerpen als continuiteit en voortbestaan van het bedrijf werden behandeld, door alle medewerkers van alle afdelingen en van hoog tot laag.

Afbeelding

Wanneer een medewerker door de thuissituatie een tijdje thuis moest zijn, of standaard later op het werk kwam door omstandigheden, besprak dit in de groep en samen werd beoordeeld, hoe hiermee om te gaan. In ruil daarvoor komt automatisch de oplossing hiervoor naar boven, die voor een ieder acceptabel is. Zelfs als medewerkers dit systeem van werken en ondernemen, niet passend vonden, was daar een oplossing voor; zij konden zelf beslissen om ontslag te nemen.
Afbeelding

Resultaat van deze manier ondernemen en een bedrijf leiden is geweest, dat de omzetten, afzetten en winsten gingen groeien en het bedrijf is uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf, met trotse en tevreden medewerkers. De medewerkers zijn allen van groot belang om het systeem succesvol te laten staan en krijgen daarom ook een gelijk deel van de winstuitkering.

Prachtig praktijkverhaal met aantoonbare successen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s