#Succes is een keuze!

download (2)Recessie is bijna voorbij!

Afgelopen periode zijn er steeds meer signalen -vanuit de media-, dat de recessie voor bij zou zijn. Dit wordt dan onderbouwd, door onderzoeken, waaruit zou blijken, dat er weer meer huizen worden verkocht, tegen betere prijzen en verbeterde cijfers met betrekking tot werkloosheid, etc.

In ieder geval is het positief, dat er betere geluiden zijn en of deze waar zijn en objectief is niet eens zo van belang! Positieve(re) mindset is volgens mij veel belangrijker van dit nieuws.

Want uit andere hoeken,  lees ik juist weer, dat deze recessie niet alleen gevolg is van losbandigheid uit financiele wereld, terugval van de groei in de bouw, etc. Maar juist het begin van een volledige ineenstorting van het hele financiele, globale systeem met de Dollar als basis en de manipulatie ervan.

Afijn, hoe het ook zij, het is uiteindelijk wat het is, toch?

Wat mij namelijk opvalt en bezighoudt, is dat er altijd kansen zijn! Het gaat er vooral om, hoe jij tegen een situatie aankijkt en wat je er als ondernemer mee doet en hoe je er tegenaan kijkt.

download (3)

Jaren geleden, bij TROS Aktua, was een groentewinkel-ondernemer aan het woord, die failliet was gegaan, doordat er -naar eigen zeggen- een Albert Heijn-vestiging naast hem was gekomen. Deze grootgrutter ging de concurrentie met hem aan, door sommige groentes, onder zijn prijs te gaan verkopen om klanten te winnen. Deze kleine zelfstandige voelde zich slachtoffer en kon de wedstrijd van goedkoper verkopen niet winnen en ging uiteindelijk failliet! Verhaal klonk logisch en het publiek had duidelijk medelijden met de man en zijn partner.

Naast deze man, zat een vrolijke ondernemer, die er zichtbaar ‘geslaagd’ uitzag. Hij vertelde een verhaal, dat hij jaren lang een groentewinkel had gehad, waar door allerlei oorzaken maar weinig expansie in zat. Nu had hij een succesvol bedrijf, met meerdere vestigingen in Nederland, fabrieken in verschillende landen van de wereld en bood zo werkgelegenheid aan honderden medewerkers in Nederland en de rest van de wereld. Zijn succes had hij te danken aan Albert Heijn.

Zijn enige winkel in het verleden, kreeg namelijk een nieuwe buurman: Albert Heijn. Deze zorgde voor extra toeloop naar de winkel en liepen allemaal de man’s winkel voorbij. Wat de ondernemer deed, was zoeken naar een product, dat hij die mensen kon verkopen tijdens het voorbijlopen. Hij bedacht een product, dat Albert Heijn (toen) nog niet verkocht: uitheemse groenten, fruit, etc!

Langzaamaan veranderde hij zijn assortiment van sla naar kouseband en van appels naar lychees.  De dagelijkse stroom van Albert Heijn-klanten kochten bij Albert Heijn alle dagelijkse boodschappen en de aparte producten bij de nieuwe groentewinkel! Zo maakte hij gebruik van de nieuwe situatie en zijn eigen krachten en winkel. Zijn omzet schoot naar boven en vooral ook zijn winstmarge. Binnen een jaar had hij er een winkel bij en vanaf dat moment, opende hij winkel na winkel, waarbij 1 aspect belangrijk was: direct naast een Albert Heijn. Omdat zijn onderneming groot was geworden, werd ook garanties aan de inkoopkant van belang.

Volgende stap was om eigen productie en inkoop te cre-eren; dit realiseerde de ondernemer door in de landen van herkomst eigen producties te starten en over te nemen.

Al met al, dus 2 ondernemers, die met zelfde situatie anders omgingen. Beide hadden gelijk, alleen de een werd succesvol en de ander niet.

 

timthumb

 

 

Volgens mij, gaat het er bij ondernemen, dat je kansen ziet in de markt en naar de toekomst kijkt. Argumenten als teruglopende economie, recessie, stagnatie van de bouwontwikkelingen zijn allemaal -in mijn beleving- belemmerende overtuigingen, die niets opleveren, maar een excuus om iets niet te doen! Terwijl een ondernemer gewend is om te ondernemen en daar hoort bij om te kijken, waar kansen liggen en wat je daarmee kunt, toch?

Van belang is dan om te zien waar kansen liggen, waar je iets kunt toevoegen met een veranderd bedrijfsmodel. Want als je doet, wat je deed, krijg je wat je kreeg. Als je daar niet (meer) tevreden mee bent, zul je iets anders moeten gaan doen om een ander resultaat te krijgen.

Want met je huidige bedrijf of organisatie heb je heel veel wél, je hebt klanten, je hebt een bedrijfspand, je hebt ambassadeurs, je hebt ‘noem maar op’. Wat kun je daarmee in de veranderende economie en hoe kun jij je nieuwe rol daarin creëren?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s