#veiligheid voor ouderen!

(Brand)Veiligheid voor ouderen!

Steeds meer en sneller verandert de zorg als het gaat om langdurige verzorging. Door deze snelle en toenemende wijzigingen krijgen zorginstellingen en corporaties te maken met onveilige situaties als het gaat om veiligheid voor haar klanten.

Toename van slachtoffers

Volgens schattingen van de hulpverlenende instanties, is de verwachting dat het aantal slachtoffers per jaar zal verdubbelen. De voornaamste reden is, dat men een hogere levensverwachting heeft, met de gevolgen van dien. Voor deze groep is het risico op bijvoorbeeld fatale woningbranden meer dan verdubbeld, aldus een woordvoerder van de Brandweer.

Volgens berichtgeving van de afgelopen tijd over (mogelijke) sluitingen van bijvoorbeeld verzorgings- en andere zorginstellingen, zullen deze veiligheidsissues een zeer belangrijk aandachtspunt worden.

Brandveiligheid

Wanneer we met zijn allen op termijn langer ‘thuis’ blijven wonen, stelt dit eisen aan voorzieningen als zorg (op maat/thuis), infrastructuur, winkelgebieden, etc. Ook wordt al rekening gehouden met aanpassingsmogelijkheden van woningen, etc. Maar nog te weinig aandacht gaat uit naar veiligheid; zoals brandgevaar. Door rookontwikkeling, late ontdekking en dergelijke stijgt het aantal slachtoffers ieder jaar enorm bij ouderen vanaf 60 jaar. 

Regelgeving sluit niet aan

Gezien de enorme snelheid van aanpassen van het zorgstelsel, zie je dat de regelgeving niet aansluit bij de verandering. Zo zijn er vele eisen en regels, die zijn opgesteld voor woningen bij zorginstellingen. Echter die gelden niet voor particulieren; gevolg is dus, dat deze noodzakelijke voorzieningen als brandmeldinstallaties en rookmelders niet (verplicht) in deze woningen worden aangebracht. Terwijl deze jaarlijks vele levens redden.

pictogrammen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s