Schadelijke Kwartsstof te vaak onderschat!

ArbeidsInspectie: Schade van kwartsstof in de bouw onderschat!

Waar in de bouwsector maximale maatregelen (moeten) worden genomen om medewerkers te beschermen tegen asbest, gebeurd dit bij kwartsstof nog veel te weinig! Dat is de conclusie van Arbeidsinspectie! Kwartsstof is net zoals asbest op zich niet direct schadelijk, maar extreem gevaarlijk voor de gezondheid bij inademing. Het is de fijnstof die vrijkomt bij verwerking door schuren, slijpen en zagen van baksteen, natuursteen of gasbeton! Deze fijnstof kan net zoals bij verwerking van asbest leiden tot longziekten als stoflongen en kanker.

Afgelopen jaar rapporteerde de Arbeidsinspectie, dat bij ruim 65% van de (bijna) 500 bouwlocaties, niets of nauwelijks was geregeld ter voorkoming van inademing van deze bouwstoffen. Vaak natuurlijk uit onwetendheid.

images

Uitleg
Vandaar dat enorm belangrijk is, dat dit onder de aandacht gebracht wordt. Werkgevers en werknemers in de bouwbranche worden al jaren geinformeerd over de schadelijke effecten onder andere door kwartsstof. Daarnaast wordt verwerkingsapparatuur ontwikkeld voor slijpen en zagen, die het stof afzuigt en water toevoegt, zodat het neerslaat en daardoor niet meer ingeademd kan worden. Desalniettemin toch nog genoemde cijfers!

Ook zijn er Persoonlijke BeschermingsMiddelen voorhanden zoals Adembescherming met filters die het stof  tegenhouden bij inademen.

Praktijk
In een groot aantal gevallen, was het het onschuldig vegen van een ruwe vloer. Hierbij kwam -simpelweg door vegen van de ruwe betonnen vloer- veel kwartsstof vrij. Reinigen van een dergelijke vloer moet daarom gebeuren met een industriële stofzuiger. Bij 20% van de bezochte locaties, was dit een reden om het werk stil te leggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s