#Reclameborden plaatsen en (reclame-)vergunning!

Regelmatig lees je artikelen in het nieuws over een ondernemer, die een probleem heeft met de Gemeente over een reclamebord.

Wanneer voldoet een reclamebord nu aan de ‘redelijke eisen van Welstand‘?

gevelbannerspecialist1

Bijvoorbeeld als een vrijstaand reclamebord onder 150 cm boven maaiveld hoog is. Of als binnen de maatvoering wordt gewerkt, zoals die bij de betreffende Gemeente is vastgesteld. En in ieder geval (bijna altijd), als de reclame het predikaat ‘handelsreclame’ krijgt, of in ieder geval redelijkerwijs kan worden aangenomen, dat het een permanente reclame betreft!

vlaggenmastenspecialist1

En daar is nu vaak de discussie over, waar te weinig over nagedacht wordt.  Het plaatsen van een vlag aan een mast is vaak vergunningsplichtig. Maar waarom? Gaat het dan om de vlag of de mast of een combinatie ervan? Stel nu, dat je alleen de mast plaatst; lijkt redelijk onzinnig, maar het is niet strafbaar en het loket waar je enkel een vergunning kunt aanvragen voor een mast (zonder vlag), bestaat er niet, toch? Afijn en stel nu, dat je daarna bedenkt, dat je er voor een uur een logo-vlag in plaatst…………………….. En vergeet die na een uur te verwijderen, maar ’s avonds weer weghaalt? Is het dan een permanente reclame? Volgens de wet niet……………….. En nu vergeet je soms om de vlag ook ’s avonds weg te halen; redelijk onhandig, maar niet strafbaar.

vlaggenmastenspecialist2

Hoe zit het dan, met een reclamebord met een hoogte van 400 cm boven het maaiveld en daarop bevestigd een uiting van 300 x 200 cm! Dat is een enorm gevaarte en iedereen kan zich voorstellen, dat je daarvoor een vergunning moet hebben, toch? Fout. Dit is namelijk een redelijk standaard-maat voor een bouwbord (borden die bouwbedrijven en aannemers tijdelijk plaatsen om te laten zien, aan welk project  gewerkt wordt en wie ermee bezig zijn). Normaliter zijn voor reclame-objecten van deze omvang enorme bouwaanvragen nodig, voorzien van sterkte-berekeningen, constructieve berekeningen, etc. ……. Behalve bij bouwborden? Gewoon een houten constructie, in de grond zetten met een reclamebord ertegen en klaar. Of een aluminium frame met een gespannen en bedrukt bannerdoek…… en klaar. Niets vergunning, niets aanvragen, plaatsen en na een tijdje (welke tijd?) weer weghalen.

gevelbannerspecialist2

Dezelfde items worden gebruikt door bedrijfsmakelaars en zo ook aan gevels gemonteerd. Het gaat er dus OOK om, wat de boodschap is van de reclame-uiting. Bij een bouwproject of bij een makelaar, blijkt uit de boodschap, dat nadat het project gereed is of verkocht/verhuurd het bord wel weg zal gaan……..! Wanneer je deze ‘psychologie’ toepast op je eigen situatie -als groentenboer of kozijnfabrikant of iets heel anders-, kun je wellicht een uiting bedenken, die aangeeft, dat het bord na die ‘periode’ weer weg zal gaan. Wanneer je na een periode het bord vervangt voor een andere opdruk, begint het verhaal weer opnieuw en heeft je onderneming ‘permanente’ exposure, toch?

Succes met je reclamebord en je onderneming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s