#Arbo Catalogus

Belang van de Arbowetgeving!

Via de Arbowet wordt er zorggedragen voor voorschriften en wetten om arbeidsomstandigheden goed geregeld te hebben en te houden. Hierin is ondermeer geregeld, dat van werkgevers en -nemers wordt verlangd, dat er bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden over de arbeidsomstandigheden, zodat beide partijen hier vrede mee hebben. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld voorkomen van gehoorschade als gevolg van arbeid, etc.  Deze afspraken worden vervolgens beschreven en vastgelegd in de Arbo-Catalogus!

Zo valt deze Catalogus te omschrijven als een handboek voor oplossingen bij mogelijke problemen, die gevolg van arbeid en -omstandigheden kunnen zijn; zoals risico’s -tijdens arbeid- voor gezondheid en veiligheid. De Arbocatalgus is dus altijd een ‘op-maat’-product, en daar wordt in beschreven welke risico’s de werknemer kan lopen en welke oplossingen daarvoor bedacht zijn om dit te voorkomen. Van groot belang is daarom ook, dat de beschrijvingen voor een ieder begrijpelijk is. Vaak zie je dan ook, dat een ArboCatalogus vol staat met specifieke technieken per situatie, voorbeelden uit de praktijk, maar ook de oplossingen en andere afspraken.

images (2)

Wat is het nut?

De reden van deze ‘wetgeving’ is, dat betrokken partijen, zoals werknemer en -gever vaak in de praktijk veel beter oplossingen kunnen bedenken in hun situatie, dan dat je dat als overheid moet onderzoeken, vastleggen en opdragen, terwijl dit soms mogelijk een averechts effect kan hebben. Verder zie dan ook, dat het door de samenwerking en eigen invulling veel beter wordt geimplementeerd wordt in de organisatie.

Ook is het hebben of maken van Arbo Catalogus niet verplicht, maar o.a. vanuit maatschappelijke positie wel een pré als je dit samen met je werknemers opstelt, als werkgever. Van de andere kant, kun je dus zeggen, dat het iets over je organisatie zegt, als je hier bewust niet aan mee wilt werken…..!?

Voordeel.

Omdat organisaties zelf van binnenuit de catalogus maken en beschrijven, staat het vaak vol met praktische tips en oplossingen voor concrete zaken, die direct in relatie staan met de werkzaamheden en eigen organisatie. Op deze ‘vrijblijvende’ en daardoor motiverende regelgeving bepalen organisaties en haar werknemers dus zelf op welke wijze zij het beste kunnen voldoen aan deze bijzondere wetgeving.

Alle Risicos

Zo is de Inspectie SZW (als controlerend orgaan van de Arbo-wetgeving) coulanter bij controles, wanneer de organisatie zelf al een goede ArboCatalogus heeft geformuleerd.

Hoe realiseer je je eigen Arbocatalogus?
Per sector en branche ondertekenen gemachtigden -zoals werkgevers en werknemers- de gemaakte afspraken, voorbeelden, cases en oplossingen, die als 1 product wordt ingediend ter controle bij de Inspectie SZW. Deze dienst toetst de Arbocatalogus en rapporteerd terug over inhoud. Door deze samenwerking wordt de catalogus van binnenuit de organisatie en getoetst door de controlerende organisatie, zodat tot een gezamenlijk akkoord kan worden gekomen.

images (3)

Controle door Inspectie SZW:

Bij de controle door SZW, zal vooral worden gekeken naar:

  • Toegankelijkheid van het document voor de betreffende partijen
  • begrijpelijkheid van de inhoud
  • het feit, of de benoemde situaties, etc. logisch zijn en wettelijk toegestaan
  • Beschrijving van werkgebied voor wie de Catalogus bedoeld is
  • Of, dat degene die de Catalogus hebben opgesteld, ook bevoegd zijn als vertegenwoordiger van de doelgroep

Header 885x252 (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s