Gevaarlijke stoffen? Eigen verantwoordelijkheid!

Tijdens Prinsjesdag kwam het al aan de orde:

download (3)

Bij gevaarlijke stoffen wordt veel meer gerekend en uitgegaan van je eigen verantwoordelijkheid! Zo bleek uit de gepresenteerde begroting van de overheid afgelopen ‘Derde Dinsdag’! Daarin laat het Ministerie van Infra en Milieu weten, dat in 2015 het de taak wordt en is dat alle betrokken partijen deze informatie moeten krijgen en zelf financieren.

Deze stelling is het gevolg op het streven naar meer en meer eigen verantwoording voor zaken. Op zich ook een prima stelling, omdat in verleden vaak is gebleken dat overheidsbemoeienis teveel om regels ging, zijn doel voorbij schoot of zelfs een averechts affect had in de uitvoering of naleving.

Vandaar dat nu wordt gewerkt aan systemen, waarbij verantwoording wordt gelegd, daar waar deze behoort te zijn. Namelijk bij degene, die het betreft. Dat is dus vaak de organisatie waar het ‘risico‘ zich voordoet en de betrokken medewerkers en directies. Deze partijen worden dus zelf verantwoordelijk gehouden voor eventuele risico’s.

cropped-download-1.jpg

Primair is het over het algemeen al prachtig mooi in evenwicht, dat indien een werkgever of directie haar medewerkers verplicht risico’s te nemen, dit -indien dit in de openbaarheid komt-  een negatief effect kan hebben op de organisatie, werksfeer en onderlinge verhouding. Iets dat voor een organisatie niet wenselijk is. Daarnaast kan bij een eventueel ongeval de organisatie aansprakelijk gesteld worden door een verzekeraar, medewerker of zelfs een controlerend orgaan van de overheid. Door deze primaire en secundaire gevolgen, zal inderdaad deze manier van organiseren een veel beter effect hebben op de resultaten, dan wanneer je de overheid deze veiligheidsrisico’s laat benoemen, handhaven en controleren.

download (4)

De overheid helpt hierbij, door het in vrijgeven van de eigen ervaring, delen van opgedane kennis en informeren van organisaties over risico’s en het beperken ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s