#Lichtreclame met zonnepanelen!

Het is al een tijdje in ontwikkeling; Lichtreclame gevoed met zonne-energie!

Waar in het (recente)  verleden lichtreclames werden voorzien van neon of TL-verlichting (of een alternatief verlichtingssysteem), is tegenwoordig 90% van alle lichtreclames voorzien van een LED-verlichtingssysteem. In enkele gevallen wordt nog neon of een ander systeem toegepast.

offerte_lichtreclame_2

LED heeft zich ook voor buiten- en lichtreclame inmiddels voldoende bewezen en is de nieuwe standaard.

Voordelen van LED zijn:

  1. enorme verlaging van onderhoudskosten
  2. minder storingsgevoelig
  3. langere levensduur, door groter aantal branduren

Daarnaast wordt natuurlijk –ook in de lichtreclamebranche– verder gekeken naar duurzame energietoepassingen. Vandaar dat lichtreclame-installaties af en toe worden voorzien van een zelfvoorzienend energiesysteem om stroom op te wekken uit wind en zon. Deze toepassing moet (nog) wel opwegen tegen de grootte van de installatie en afgezet tegen de investering.

lichtreclame
lichtreclame

Zo zijn er lichtreclamemasten, die primair zijn ontwikkeld als reclamemedium en voorzien zijn van een windmolen (tevens reclamedrager) en accu’s en zonnepanelen. Ook zijn er lichtmasten voor bijvoorbeeld parkeerterreinen, die eerst stroom verwerken via zonnepanelen en opslaan op een eigen accu, waardoor ’s avonds de lampen kunnen branden vanuit de accu. Voordeel daarbij is, dat er geen grondkabels, etc. hoeven te worden aangelegd en op termijn ook nog eens geld verdient wordt, door ontbreken van stroomvoorziening via netwerk.

offerte_lichtreclame_1

Toch is nog in veel gevallen een reguliere lichtreclame een te kleine investering om daarvoor een zonne-paneel-installatie op te richten.

Voor wat betreft reclamezuilen is er al wel een relatief voordelige oplossing, waarbij solar-systeem geintegreerd is in de reclamezuil en daarmee eenvoudig als 1 installatie geplaatst kan worden. Vooralsnog lijkt het erop, dat wanneer voor een relatief kleine extra investering de duurzame oplossing meegekocht kan worden, het interessant is en wanneer het solar-systeem een project op zich wordt, deze aanpassing vaak nog een ‘brug te ver’ is.

solar2

Organisaties die duurzaamheid als belangrijk issue uitdragen, kiezen er wel al voor, maar deze groep is nog in de minderheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s