Bij het vaststellen van risico’s die medewerkers lopen bij het uitvoeren van werkzaamheden is van groot belang om goed ‘af te wegen’.
Bij het bepalen van risico’s is van belang, dat goed wordt gekeken of ze ook daadwerkelijk een bedreiging zijn voor de organisatie, mensen en processen. Er zijn namelijk in iedere branche of situatie zaken waar je rekening mee kunt houden en daar op inspelen. Zorgvuldig en realistisch moet afgewogen worden, bij welke risico’s het de moeite waard is om daar preventief mee om te gaan en met welke middelen. Het is namelijk onmogelijk om te proberen voor iedere situatie een ‘vangnet‘ te creeren.
Wat wordt verstaan onder de term ‘risico‘?
Risico voor een organisatie is eigenlijk een mogelijk gevaar, dat optreedt bij een situatie, dat schade oplevert. Deze is onder te verdelen in drie fasen;
- Hoe komt de schade tot stand
- Wat is de ernst van de schade
- Hoe groot is de omvang van de schade
Wanneer een ‘risico‘ wordt ingeschat, ga je vooraf bepalen, wat het effect is van de schade en met welke maatregelen dit mogelijk voorkomen kan worden.
Het verschil tussen schade en verlies is, dat schade (meestal) herstelbaar is en verlies is onherstelbaar.
Bij het vaststellen van een goede RI&E, ga je afwegen, welke maatregelen je kunt treffen om verlies of schade te voorkomen.
Het spreekt voor zicht, dat de ‘investering’ om verlies te voorkomen, meer mag ‘kosten’, dan eenzelfde situatie waar mogelijk schade kan optreden. Immers bij een risico op schade, kan met een (geringe) na-investering de situatie weer hersteld worden.
Plan van Aanpak
Na een grondige afweging van alle risico’s en toekennen van belangrijkheid, kun je vervolgens re-ele maatregelen treffen om de risico’s terug te dringen en zelfs voorkomen worden in sommige gevallen. Deze situaties leg je vast in een Plan van Aanpak.