#LED-schermen in Nederland!

Steeds vaker zie je ze; dynamische reclameborden oftewel LED-schermen! Vaak worden deze ingezet als reclamemedium om advertenties op weer te geven. Merendeel van de dynamische reclameborden zijn eigendom van exploitatiemaatschappijen, zoals bijvoorbeeld Interbest; een partij die marktleider is tegenwoordig op gebied van lichtreclamemasten aan snelwegen.

Voordeel voor deze toepassing (en aan de rand van voetbalvelden, etc.), is dat je meerdere advertenties achter elkaar kunt afspelen, bewegende beelden kunt laten zien en op afstand te bedienen is via internet-aansluiting.

Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden?

Eigenlijk is een LED-scherm niets anders dan een groot TV-scherm, met alle mogelijkheden (en meer……) van een monitor van een PC. Je kunt beeld en geluid weergeven in alle bestandsformaten. Nadeel van de relatief hoge investering (ca. € 4.000,– per vierkante meter), kun je terugverdienen, doordat er nauwelijks meer mankracht nodig is om de content af te spelen, je geen producties meer nodig hebt om het bord te bestickeren en zo levert een LED-scherm aan die kant op termijn geld op!

Daarnaast is de attentiewaarde door de beweging vele malen hoger en kun je varieren in content, zoveel als je wilt, dus uitermate geschikt bij wisselende teksten, afbeeldingen en content.

 

Naast de aanschaf door reclame-exploitatiebedrijven, worden LED-schermen ook gebruikt voor eigen gebruik. Als vervanging voor een statische lichtreclame aan een gevel of bij een bedrijfspand. Om deze investering te verantwoorden spelen andere argumenten. Bijvoorbeeld een prijzenbord bij een tankstation, die snel en eenvoudig via een PC aangepast kunnen worden of een bedrijf die per periode een landelijke commercial via TV ook op het eigen scherm kan laten zien. Zoals bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Volvo Nederland het scherm gebruikt in Beesd aan de A2 en Suitsupply  in Utrecht ook aan de A2.

download

Vaak is er voor het plaatsen een vorm  van vergunning nodig of aan te raden om in ieder geval zelf te toetsen aan het Gemeentelijk Reclamebeleid om eventuele problemen te voorkomen. Eenmaal aangevraagd blijkt het vaak een probleem te zijn voor Gemeentes om een passende vergunning te verlenen en daarom ‘uit voorzorg’ niet verstrekt. Andere oplossing waar soms voor wordt gekozen door een onderneming, is om de aanvraag zo op te stellen, dat de kans op een vergunning het grootst is!

In de gevallen waar we een vergunning-aanvraag verzorgden voor een opdrachtgever, bespraken we de vele mogelijkheden en namen de vooroordelen weg en legden die bij Gemeentes voor. Uiteindelijk moet Welstandcommissie namelijk oordelen over het ‘plaatje’, vorm en materialen, etc. Daar ontstaat nu juist het probleem, men moet oordelen over de hardware (het scherm op zicht), maar men kan niet oordelen over het beeld; dat verandert immers altijd.

In Staphorst aan de A28, staat bijvoorbeeld een lichtreclamemast voorzien van een LED-scherm, waar onlangs is besloten, dat het scherm zondags ‘op zwart’ gaat. Dat kun je dus afspreken en met elkaar vastleggen als onderdeel van de vergunning. Zo kun je ook afspreken, dat er geen erotisch getinte reclame mag worden afgebeeld en dat ’s avonds na een bepaalde tijd de reclame ‘uit’ gaat. Enige is daarbij, dat handhaving of controle door Gemeente lastig is…….. Bij een constatering van een eventuele afwijking van de afspraak, kunnen natuurlijk altijd sancties worden opgelegd.

Zo hebben we bijvoorbeeld voor klanten vergunning verkregen, door af te spreken, dat lichtintensiteit wordt teruggedrongen bij duisternis, dat de Gemeente in overleg ook zendtijd krijgt, dat Amber Alert mag inbreken op het scherm, welke content wel en welke niet wordt afgebeeld, enzo verder. Op die manier kun je negatieve reclame van je organisatie voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij Van der Vak in Vught.

vandervalkvught550

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s