Historische #Gevelreclames als Nationaal Erfgoed!

offerte_gevelreclame_2

Regelgeving op het gebied van gevelreclame en buitenreclame volgt vaak, nadat er excessen zijn en er gereguleerd moet worden om bijvoorbeeld verpaupering van winkel- en bedrijfsgebieden tegen te gaan.

Zo hebben vele gemeentes in het verleden opruimacties gedaan, zoals in Amsterdam op het Rokin bijvoorbeeld. Natuurlijk vinden vaak ondernemers een slecht plan, omdat de zuurverdiende centen
zijn gebruikt om een reclame te plaatsen, die kort daarna van de Gemeente verwijderd moet worden.

gevelreclamespecialist

Sommige ondernemers, denken nog te vaak, dat als je heel hard schreeuwt (met een groot of opvallend reclamebord), je dan beter opvalt, en dat dat dan moet leiden tot meer verkoop? Gevolg kan dan zijn, dat de buurman daar weer overheen schreeuwt en je uiteindelijk in een straat zit met je bedrijf, dat een kakafonie is van te grote, te opvallende reclameborden, waar je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet.

Opvallen doe je niet door groot, groter, grootst, maar juist door de reclame goed af te stemmen op je identiteit, imago, bedrijfspand, etc. Goed voorbeeld is de PC Hooftstraat in Amsterdam. De ondernemers hebben een ingetogen reclame-uiting, stralen allemaal klasse uit en (daardoor) heeft de straat als geheel (en de winkels afzonderlijk) een passend imago!

Vanaf het begin van de 20e eeuw is reclame aan gevels in opkomst, zoals geschilderde reclameborden met afbeeldingen en bedrijfsnamen en iets later de neon-reclame en andere vormen van gevelreclame.
Deze nostalgische en vooral ambachtelijke gevelreclames, die gevels van winkels en bedrijven opsierden worden nauwelijks meer gemaakt natuurlijk. Gelukkig zijn er diverse stichtigingen en andere initiatieven
die zich sterk maken voor behoud van deze ‘kunstwerken’.

Waar vanaf de laatste oorlog veel is vernietigd, ziet men tegenwoordig in, dat deze historische reclames het verdienen om behouden te blijven en te zien als Nationaal Erfgoed.

Fabrieksgebouwen waar nog een oude neon-reclame op staat, wordt vaak behouden qua architectuur en ook de lichtreclame, zoals in Nijmegen de Dobbelman/-Biotex fabrieken. Op dit voormalige terrein, is nu
een bijzonder woongebied gecre-eerd en de lichtreclame Biotex heeft ook een nieuwe bestemming gekregen!

download images (1) images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s