#PBM; #Ademhalingsbescherming!

Ademhalingsbeschermingsproducten vallen onder de verzamelnaam PBM’s!

advertentie werkenveiligheid.nl

Oftewel Persoonlijke BeschermingsMiddelen. De naam zegt het al; dit zijn alle producten die ten doel hebben om persoonlijke ongelukken op de werkvloer te voorkomen.

cropped-download-1.jpg

Zo zorgen producten om de ademhalings- en luchtwegen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals gevaarlijke stoffen in de lucht, etc. die kunnen optreden tijdens werk.

Door de filters die gebruikt worden bij Ademhalingsbescherming kun je bij gevaarlijke delen in de lucht, toch normaal en schadevrij ademen. Wanneer andere oplossingen, zoals luchtfilters, etc. in de werkruimte mogelijk onvoldoende zijn, kunnen deze PBM’s worden ingezet als extra bescherming.

pbm-specialist

Tijdens werkzaamheden of in een werkomgeving, kunnen situaties zich voordoen, waarbij;

  • lucht is verontreinigd met gevaarlijke/giftige stoffen
  • lucht die je inademt te weinig zuurstof bevat
  • lucht is vervuild met stoffen als dampen, gassen, fijnstof en/of schadelijke vezels

De mate waarin de schade groter of kleiner is, kan een voor iedere situatie een passend BeschermingsProduct aanwezig zijn. Voor alle PBM’s geldt, dat deze goedgekeurd en gecertificeerd moeten zijn, voor datgene waarvan geclaimd wordt, dat het ook daadwerkelijk beschermd.

Verschillen van de diverse producten!

Er zijn systemen en producten, waarbij onafhankelijk schone lucht wordt aangevoerd en er zijn systemen die de omgevingslucht zuiveren.

Voor het bepalen van welk product het beste in een situatie aangeschaft en gebruikt kan worden, gelden een aantal stelregels:

  • de soort van vervuiling en de risico’s voor de gezondheid van de medewerker
  • bepalen welke hoeveelheid is toegestaan of wenselijk per individu; in ieder geval heeft de overheid als leidraad per geval maximale waarden bepaald, zodat je kunt zien of jouw situatie daarbinnen of daarbuiten valt
  • de locatie; een buitensituatie met dezelfde vervuilingswaarden is natuurlijk anders dan een ruimte die niet of slecht geventileerd wordt, tijdens dezelfde werkzaamheden
  • de tijdsduur van de ademhalingsbelasting tijdens de werkzaamheden

De keuze voor het juiste en best passende product kan wisselen van een goedkoop ‘masker‘, die eenmalig gebruikt wordt tot een ‘masker‘ die je gezicht volledig beschermd en voorzien is van een ademlucht-installatie.

Bij twijfel voor de juiste aanschaf van een product, raadpleeg altijd een specialist of adviseur, voordat je de aankoop doet; het kan immers gaan om een mensenleven!

Header 885x252

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s