#PBM; #Hoofdbescherming!

download

Hoofdbeschermingsproducten zijn onderdeel van PBM’s (Persoonlijke BeschermingsMiddelen!)

Hoofdbescherming is nodig, wanneer er tijdens het uitvoeren van werkzaamheden een kans bestaat, dat je je hoofd stoot en/of als je mogelijk letsel kunt oplopen door vallen voorwerpen.

Je kunt dit dan voorkomen, door het dragen van een helm, muts of pet!

Bij werkzaamheden -vaak in de bouw natuurlijk en andere productiebedrijven- is het dragen van een veiligheidshelm daarom verplicht. Dit wordt (en moet dan ook) op de locatie aangegeven met een blauw bord, waarop een witte helm staat afgebeeld. Kleuren, afmetingen en pictogram daarvan zijn uniform en overal hetzelfde, zodat een ieder dit ‘teken’ herkent en begrijpt.

Header 885x252 (2)

Voor iedere situatie en gelegenheid bestaat er een veiligheidshelm. Het is echter niet altijd verplicht, maar vaak wel te adviseren. Je weet immers nooit exact, wanneer het echte risico bestaat, maar voorop staat natuurlijk wel ‘een ongeluk zit in een klein hoekje‘ en dan kun je beter maar hebben voorkomen. Nog maar al te vaak, zie je dat medewerkers toch niet een veiligheidshelm dragen, omdat het soms op een bepaalde manier ongemakkelijk is.

Vandaar dat in belang van werkgever en werknemer het van belang is, dat goed wordt gekeken, welke helm het beste past bij de risico’s die men loopt, maar vooral ook of de helm prettig zit tijdens de uitvoering van de werkzaamheden en de algehele werksituatie.

download (1)

Welke soorten veiligheidshelmen zijn er?

  • Bouwhelm (standaard): deze helm biedt bescherming tegen ‘normale’ risico’s, zoals stoten tegen voorwerpen of risico’s op kleine vallende voorwerpen.
  • Daarnaast zijn er helmen voor specifieke situaties of omstandigheden voor ME van politie of hulpdiensten.
  • Stootpet: is in principe alleen ter bescherming tegen stoten, maar onvoldoende beschermend tegen vallen voorwerpen.

Accessoires:

  • Meestal kunnen aan de helmen extra beschermingsproducten worden gekoppeld, zoals gehoorkappen of beschermingskap voor gezicht en/of ogen.
  • Bij koude weersomstandigheden zijn er vaak ook bijpassende helmmutsen
  • Tegen de wind, is het handig om een kinband te hebben, die je aan de helm kunt bevestigen
  • Om verbranding van de nek te voorkomen in de zomer, kan een nekflap worden bevestigd.

Verder is van belang te weten, dat een veiligheidshelm altijd beperkt ‘houdbaar’ is en afhankelijk van soort en materiaal, ligt de houdbaarheid tussen 3 en 10 jaar. Bij iedere nieuwe helm is daarom een handleiding bijgevoegd, waaruit je kunt opmaken, hoe lang de helm gegarandeerd kan worden.

Bij onduidelijkheden, neem altijd eerst even contact op met je leverancier, zodat het juiste product geadviseerd kan worden!

download

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s