Als je het hebt over noodverlichting, denk je al snel aan de bekende groene borden met een witte opdruk, in de vorm van een poppetje dat wegrent. Dat is een goed teken, want dat betekent, dat iedereen hetzelfde beeld (pictogram) voor ogen heeft!
Van groot (en soms van levens-) belang, is dat de noodverlichting ALTIJD brandt. Dit is nodig, zodat zeker bij calamiteiten, altijd een pand veilig verlaten kan worden. De noodverlichting heeft 2 doelen en dat is:
- richting geven, de verwijzing naar de uitgang/ vluchtweg
- maar zeker ook, door de verlichting de omgeving te verlichten, zodat de uitgang en de omgeving te zien is.
Vandaar dat van belang is, dat tijdig en periodiek de armaturen, accu’s en de verlichting zelf worden gecontroleerd.
Conform de richtlijnen van de Arbowet en Bouwbesluit is noodverlichting verplicht gesteld in alle gebouwen, waar mensen (kunnen) komen, zoals openbare en bedrijfsgebouwen. Zo is vastgesteld, aan welke eisen de noodverlichting moet voldoen.
Verder moet noodverlichting minimaal nog een uur zelfstandig blijven functioneren na uitval van stroom. Veelal wordt (nog) de systemen gebruikt, die zijn voorzien van TL-verlichting, terwijl LED veel goedkoper is qua branduren en veel langer meegaat en dus voordeliger. Wanneer je je TL-noodverlichting omzet naar LED, kun je tevens aanspraak maken op de EIA (Energie Investerings Aftrek).