#Pictogrammen NEN-EN-ISO #7010

Norm pictogram 7010!

De pictogramnorm NEN-EN-ISO 7010 voor vluchtrouteaanduiding is de vervanging voor de vroegere norm, de NEN 6088. De reden van deze normvervanging is dat is bepaald, dat er een wereld-norm is bepaald, die ook voor Europa geldt en daardoor dus ook voor Nederland. Door deze eenduidigheid en internationalisatie, zal op termijn, overal in de wereld een eenduidigheid zijn in veiligheidspictogrammen.

Verandering

download download

In oude situatie (volgens de Norm 6088) loopt het mannetje via de pijl naar de uitgang, terwijl in de nieuwe afbeelding het mannetje de deur al heeft bereikt en de pijl-vorm is groter. Vanzelfsprekend duurt het een periode, dat overal de norm is aangepast, omdat bestaande uitingen niet vervangen hoeven te worden. Langzaamaan zal deze nieuwe norm NEN-EN-ISO 7010 wel de nieuwe standaard worden, omdat de oude uit het leveringsprogramma zal verdwijnen.  

De verandering is minimaal en dat is logisch, omdat een pictogram in een eenvoudige afbeelding altijd al en universeel dezelfde boodschap moet communiceren. In feite is die nu ook hetzelfde en voor een ieder direct duidelijk. Verder is ook bepaald, dat de pijl voor rechtdoor tegenwoordig ‘naar boven’ zal worden weergegeven, terwijl dit voor heen ‘naar beneden’ was.

download (3)

Overige wijzigingen:

Er zijn naast de vluchtroute-aanduidingen nog veel meer pictogrammen en veiligheidsaanduidingen, die ook veranderen, zoals de symbolen van brandblussers.

cropped-cropped-iso-7010.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s