#Ongelukken met #machines

Ongelukken door gebruik van machines komen veel te vaak nog voor!

Minimaal eenmaal per dag gebeurd er in Nederland een ernstig of zeer ernstig ongeval plaats door gebruik van en met machines. In bijna een kwart van al die gevallen is de persoon in kwestie in contact gekomen met bewegende delen.

In cijfers zijn de verdere oorzaken van de ongelukken het gevolg van:

  • bedienen van een machine (ca.  60%)
  • ontkoppelen van een apparaat (bijna 20%)
  • schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden van machines ruim 20%

Voorkomen

Om het aantal (dodelijke) ongelukken tegen te gaan, is natuurlijk van belang, dat met veilige machines wordt gewerkt! Dit is in bijna alle gevallen ook het geval gelukkig. Om verder het aantal terug te brengen is van groot belang, dat de juiste instructies worden gegeven en periodiek worden herhaald. Daarnaast kan letsel worden voorkomen, door veelvuldig aangeven, waar risico-gebieden zijn en extra attentie is voor situaties en omstandigheden door middel van pictogrammen. Uiteindelijk als extra bescherming kan vaak nog schade worden beperkt door gebruik van Persoonlijke Beschermingsmiddelen.

cropped-header-885x252-24.jpg

Verantwoordelijkheid

In eerste instantie ligt hier een belangrijke rol voor de werkgever, wanneer deze van de werknemer verlangt de werkzaamheden uit te voeren met diens machines. De werkgever moet de medewerker in staat stellen, om de werkzaamheden goed en vooral veilig uit te kunnen voeren, waarbij in alle facetten rekening is gehouden met een optimaal veilige werksituatie. Daarnaast ligt er een duidelijke verantwoordelijkheid bij de medewerker, die juridisch gezien -en terecht-  erg ver gaat. Voorop staat in dit geheel namelijk, dat beide partijen, hierin haar verantwoordelijk moet nemen en dat bij een verschil van inzicht over veiligheid beide partijen elkaar hiervan op de hoogte moeten stellen. 

download

Informatie over ongevallen

Alle informatie met betrekking tot ongelukken door en met gebruik van machines wordt bijgehouden in zgn. Storybuilder. Hierin kun je gegevens vinden over ruim 20.000 ongelukken en zien wat er in specifieke gevallen is gebeurd en verdere achtergronden over specifieke cases.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s