#Pictogrammen; duidelijk en goed herkenbaar voor iedereen!

Image

Pictogrammen zijn overal !

Wanneer ergens een pictogram staat, is voor iedereen meteen duidelijk wat er gezegd wordt. Zo is vaak een pictogram niet gebonden aan intelligentie van de bezoeker, achtergrond of taal. Ook voor mensen met een geestelijke beperking.

Een pictogram beeldt iets uit; iets waar je op moet letten of leidt je de weg in verkeer of in een gebouw. Zo kan een pictogram vertellen of je een straat in mag of moet rijden, maar kan je ook aanwijzen waar het toilet te vinden is (voor een man of een vrouw).

Pictogrammen worden gebruikt om heel snel korte aanwijzingen te geven aan de bezoeker. Die kunnen duiden op gevaar, oplettendheid of je de weg wijzen. Je hoeft niet te kunnen lezen, de taal te begrijpen of een cultuur te begrijpen. Met een pictogram is voor een ieder de boodschap duidelijk.

Door de pictogrammen achtereenvolgens op een kaart bijvoorbeeld te plaatsen, kun je teven de volgorde van de handelingen aangeven, zonder dat je er woorden bij hoeft te schrijven, die de volgorde aangeven.

Eventueel kun je er cijfers bij plaatsen om de volgorde te benadrukken. Handleidingen bijvoorbeeld met gebruik van pictogrammen, kun je zo stap voor stap als een soort van stripverhaal vormgeven om de gebruiker taalonafhankelijk te instrueren en uitleg te verschaffen.

Image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s