Geen Reclame- of #Omgevingsvergunning nodig?

In bijna alle Gemeentes van Nederland is het niet altijd meer nodig om een reclame- of omgevingsvergunning te hebben, voor het plaatsen van een reclamebord, gevel-/lichtreclame of reclamezuil.

Eerder moest voor het plaatsen van een reclamebord of andere commerciële reclame-uiting een reclamevergunning of bouwvergunning worden verleend, afhankelijk van lokale eisen.

En wanneer het een object betrof, met een Monumentale status, ook nog een akkoord van de Monumentencommissie.

Per Gemeente zijn de huidige eisen op details afwijkend, maar in grote lijn geldt, dat het reclame-object moet voldoen aan Redelijke Eisen van Welstand, zodat een positief advies gegeven kan worden aan B+W, die vervolgens bijna altijd de vergunning in dat geval verstrekt!

Bij een aantal Gemeentes geldt, dat een reclamebord niet vergunningsplichtig is, mits de uiting voldoet aan de vastgestelde richtlijnen, qua maatvoering, materiaalgebruik en soms ook kleurvoorschriften. In die gevallen, kan een Gemeente wel hebben vastgelegd, dat zij haar Handhavingsbeleid kan toepassen. Het is daarom aan te raden vooraf goed in te schatten, dat de uiting voldoet aan de uitgangspunten, zoals door de Gemeente opgesteld.

Indien er namelijk klachten komen over de uiting, qua vorm, afmetingen en/of uitstraling, kan de Gemeente de klachten gegrond verklaren en er uiteindelijk voor zorgen, dat conform haar Handhavingsbeleid de eigenaar gesommeerd wordt de reclame aan te passen, dan wel te verwijderen.

Van groot belang voor het verkrijgen van een vergunning voor het plaatsen van een reclamebord, is om ervoor te zorgen, dat een zorgvuldige afweging is gemaakt tussen de elementen, waar de reclame onderdeel van gaat zijn;

  • lokale regels,
  • identiteit van de organisatie,
  • omliggende infrastructuur,
  • architectuur

Wanneer deze zaken in balans zijn als geheel (en onderling), heb je een gefundeerde basis als vergunningsaanvraag, die zal leiden tot een positief resultaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s