Parkeergarages en signing!

Parkeergarages kun je zien als visitekaartje van een (lokale) overheid, instelling, organisatie of bedrijf, omdat je bij aankomst hier begint en eindigt bij een bezoek.

Vandaar dat als je je bezoek met een prettig gevoel wilt ontvangen en zien vertrekken, je hier al moet zorgen voor een duidelijke en veilige omgeving! Om daarvoor in de praktijk te zorgen, kun je denken aan veiligheid, goede verlichting en duidelijke bewegwijzering.

Wanneer het gaat om veiligheid, maar ook als het gaat over duidelijkheid voor de bezoeker en gebruiker en dus over beleving, speelt de bewegwijzering een grote rol.

Immers, een tevreden bezoeker is een bezoeker die ook (of juist?!) op een rustige en onbewuste manier zijn weg weet te vinden naar de parkeerlocatie toe, in de parkeergarage zelf, de geboden faciliteiten en er weer uit!

Hoe je dit doet, ligt vooral gelegen in het feit, dat je uitgaat van meest simpele en eenvoudige beelden, pictogrammen en vooral zo veel mogelijk kern-boodschappen communiceert; less is more!

download (1)

Bij het verschaffen van duidelijkheid  en informatie is het credo; vertel (lees; laat zien) alleen datgene, dat op dat moment echt relevant is. Al het andere kun je beter op een andere plaats, op een ander moment ‘vertellen’ of beter nog; laten zien!
Bewegwijzering
De uitvoering en het gebruik van bewegwijzering zijn in de regel pas geslaagd, als de bezoeker het ook zo ervaart en dat is helaas lang niet altijd het geval, blijkt uit onderzoek. Vaak krijgt de bewegwijzering de beste beooordeling, wanneer die nauwelijks als zodanig wordt herkend; in de zin van al teveel ‘opschmuck’ en verkapte identiteitsdrager van de afzender. Duidelijkheid door eenvoud is het credo.

Als onderdeel van de bewegwijzering is ook de wegmarkering, die tevens een belangrijk onderdeel vormt van de algemene veiligheid. Natuurlijk moet de markering en bewegwijzering daarvoor tot in de puntjes verzorgd zijn, zodat de gebruiker in 1 oogopslag ziet waar hij naartoe moet.

Ander belangrijk onderdeel van de bewegwijzering, in de zin van toegangswegen, interne bewegwijzering voor rijdend en lopend verkeer, markering zijn ook de aanduidingen van vluchtroutes en veiligheidsaanduidingen van groot belang.

Zo verdiend het aanbeveling, dat de vluchtroutes optisch anders worden weergegeven dan de overige uitingen. Door kleurgebruik bijvoorbeeld, direct en in bijzondere omstandigheden prominent en dominant een duidelijk onderscheid waarneembaar is in de signing, zodat voor de vluchtroute duidelijk is.

images (2)

 

Bij vele vormen van signing is van groot belang, dat gedacht wordt vanuit de bezoeker en diens psyche op het moment van aankomst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s