#Reclame en #vergunning

Wall_1

Voor het plaatsen van een reclamebord, lichtreclame, reclamezuil en/of gevelreclame is vaak een vergunning nodig. Deze vergunning vraag je aan bij de Gemeente waar je organisatie is gehuisvest.

In de afgelopen jaren is ook deze procedure veelal digitaal en maakt het soms eenvoudiger, maar even vaak ook ingewikkelder voor een ondernemer.

Om vooraf vast te stellen of dat een aanvraag kans van slagen heeft om vergund te worden, heeft bijna iedere gemeente vastgelegd wat wel en niet toelaatbaar is en daarmee een kans maakt om vergund te (moeten) worden.

Juist wanneer een aanvraag digitaal ingediend moet worden, zie je dat ‘Welstandcommissies’ met het ‘richtlijnen-handboek’ in de hand een aanvraag beoordelen en steeds minder naar Redelijke Eisen van Welstand kijken. Vooral om redenen ter voorkoming van precedentwerking, dat op zich logisch klinkt.

Toch kan het soms frustreren, dat een afwijzing met name het gevolg is van formele beoordeling, in plaats van bijvoorbeeld esthetisch.

Om ervoor te zorgen, dat een (reclame-) vergunning verleend wordt, is het raadzaam om in eerste instantie te kijken welke voorwaarden en eisen de Gemeentelijke overheid stelt. Daarnaast is het groot belang om de gewenste reclame af te stemmen met bedrijfsdoelstellingen, architectuur, omgevingsfactoren en infra-structuur en op basis daarvan een goed plan op te stellen.

In sommige gevallen kan een Gemeente een geplaatste reclame als illegaal bestempelen en een onderneming verplichten om de reclame te verwijderen. Toch zijn er ook dan vaak nog mogelijkheden om ervoor te zorgen, dat er alsnog een vergunning kan worden verstrekt.

Ook (of juist) indien een aanvraag wordt afgewezen, biedt dit juist kansen om op basis van de afwijzing een succesvolle herziene aanvraag te doen, die wel vergund wordt.

Kortom, heeft u een issue met betrekking tot een aanvraagprocedure voor een (licht-)reclame-uiting, stuur gerust een bericht voor een vrijblijvend advies van een van onze specialisten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s