Bewegwijzering bij zorginstellingen!

Veel zorginstellingen hebben vaak al de nodige signing en bewegwijzering voor hun communicatie met het publiek opgenomen. Zorginstellingen zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen zijn vaak complexe omgevingen voor patiënten en bezoekers en daarom goed om van een juiste bewegwijzering te voorzien. Of dit uiteindelijk resulteert in een positieve beleving van de bezoeker, bepaalt in feite alleen de bezoeker zelf? Het systeem is tenslotte bedoeld voor de bezoeker!

Regelmatig komt het voor, dat een eenmaal goed doordachte bewegwijzering bedacht lijkt te zijn door de afzender (of haar adviseurs). Dat lijkt logisch, terwijl het omgekeerde het geval zou moeten zijn. De ontvanger (lees: de bezoeker) zou eigenlijk de vraag gesteld moeten worden, waarmee diegene geholpen zou kunnen worden. Natuurlijk kun je proberen om voor die bezoeker te gaan denken en op diens ‘stoel’ te gaan zitten; je hebt die bezoeker dan misschien niet direct nodig, maar het is in ieder geval om de ‘kwestie’ van de andere kant te gaan bekijken.

Het resultaat is daarna bijna altijd, dat er minder nodig is om te ‘vertellen’, dan gedacht. Bijkomend voordeel is, dat je daardoor minder hoeft uit te leggen of te laten zien, dan gedacht en daardoor duidelijker communiceert! Op die manier kun je zorgen voor ‘less is more’. Hoe duidelijk en minimaal denk je dat een bewegwijzeringsplan kan zijn?

Less is more?

Bezoekers die een zorginstelling bezoeken, zijn meestal gespannen of bezig de reden van hun bezoek. Iedereen op zijn/haar manier en met eigen emoties.  Van belang, om diegene te helpen met het vinden van de juiste weg, is om voor iedereen de bewegwijzering en siging duidelijk en eenvoudig te houden. Kijk bijvoorbeeld naar de kinderlijk eenvoudige bewegwijzering op Schiphol van Mijksenaar. Hierdoor creeer je voor de bezoeker rust, in plaats van stress en help je als organisatie dus echt je bezoeker. Door de juiste mix van identiteit en functionaliteit bij bewegwijzering en signing, kan je ervoor zorgen dat je bezoek ontspannen de weg vind naar de juiste bestemming!

Balans

Uitgangspunt bij ieder onderdeel van signing, zou moeten zijn ‘voegt het toe aan het geheel of doelstelling’. Op die manier cre-eer je maximale balans en wordt het nooit teveel; ‘less is more’. Onderdelen van signing en bewegwijzering zijn zaken als ‘verlichte naamsaanduiding’ of (vrijstaande) informatie/logo-borden, maar ook bewegwijzering en eventuele decoratieve visuals.

Zo creeer je balans in het geheel en draagt daarbij aan het gevoel van rust en kalmte bij bezoekers (onderzoek Ulrich 2008).

Om de juiste sfeer vast te stellen wordt aansluiting gezicht bij het interieur, identiteit en omgeving van de organisatie en is daarmee vaak een gevolg van de bestaande elementen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s