#Bewegwijzering

Bewegwijzering in de meest letterlijke zin van het woord; ‘Wijzen van de weg‘. Dit kun je doen met behulp van tekst en beeld.

Teksten zijn duidelijk, maar wel afhankelijk van de kennis van de betreffende taal van de ontvanger. Denk maar aan de informatieborden, zoals je die ziet in Arabische landen of China, waar een ander alfabet en karakters worden gebruikt, dan in bijvoorbeeld West-Europese landen.

Om iedereen van dienst te kunnen zijn, is het daarom vaak beter om beelden te gebruiken als logo’s en pictogrammen, die direct laten zien, wat er bedoeld wordt en de richting (direct of indirect) wordt gewezen.

Een beeld kan ook een tekstmerk zijn, waarmee een organisatie via haar identiteit kan communiceren. Een tekstmerk bevat vaak een ‘eigen’ lettertype, vormgeving en/of kleur-herkenning, waardoor het niet alleen de tekst bevat, maar vooral ook een duidelijke herkenning. Zo kan je de naam van een organisatie, zoals een onderwijs-/zorginstelling, bedrijf of andere organisatie op of aan de gevel positioneren of in een reclamezuil laten zien.

Door de juiste positie te kiezen van de uiting, fungeert deze dan tevens als onderdeel van de bewegwijzering. Door de naam prominent boven of bij een entree te plaatsen, geeft deze tevens aan, waar je zijn moet om ‘naar binnen’ te kunnen. Hierdoor is de ingang indirect ook aangegeven, zonder dat dit met letters INGANG staat aangeduid.

Wanneer dit zinvol is, kan de genoemde uiting ook verlicht worden uitgevoerd, zodat deze ook ’s avonds zichtbaar is.

Als de positie van de primaire uiting beter op een andere positie geplaatst kan worden, door bijvoorbeeld de architectuur en/of infra-structuur, kan daarna de weg worden gewezen met hulp van ‘andere’ verwijzingsborden. Hierbij kun je denken voor buiten aan vlaggenmasten, reclamezuilen/-portalen en gevelteksten, om daarna via signing binnen te verwijzen naar functionele locaties, als receptie, toiletten, etages en spreekkamers.

Om de identiteit te laten zien en daarmee de afzender, kunnen de uitingen worden gepersonaliseerd in huisstijlkleuren en -elementen.

Op die manier geef je vorm aan de signing van de organisatie, zodat deze functioneel kan worden toegepast en effectief en efficient is toegepast. Vanuit de bezoeker (ontvanger) geredeneerd ga je uit van het principe ‘less is more’, zodat er geen overdaad aan ‘reclame’ ontstaat en het geheel van factoren -zoals architectuur en omgeving- in balans is.

Voor meer informatie en een vrijblijvend advies, neem contact op met een van onze specialisten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s